24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Shizofrenija in razcepljena osebnost

Piše: Keith Miles

Ljudje pogosto govorijo o shizofreniji in razcepljeni osebnosti, kot da gre za isto stvar. Zdi se, da je do zmede prišlo, ker beseda »shizofrenija« izhaja iz dveh grških besed za razcep in um.

Vendar je v kontekstu poskusa razumevanja, zakaj se nekateri narodi odzivajo in razmišljajo na način, ki se zdi nerazumljiv, morda najbolje, da o njiju razmišljamo skupaj.

Shizofrenija je strogo gledano duševna bolezen in se ne nanaša na narode, vendar se nekateri simptomi zagotovo zdijo podobni, kot so »blodnje« in »neorganizirano mišljenje«. Medicinsko se simptomi štejejo za pozitivne in negativne, gornja dva pa spadata v pozitivno kategorijo. Negativni simptomi vključujejo »pomanjkanje motivacije« in »izgubo sposobnosti«.  Če pomislimo na blodnje, to vključuje občutek, da imamo posebne moči ali posebno poslanstvo, in to lahko zagotovo občutimo pri delovanju nekaterih narodov – to velja za avtokratske države in nekatere politične stranke. Nepredvidljivo vedenje je še ena posledica, ki se nanaša tudi na neorganizirano mišljenje.

Kar zadeva razcepljenost osebnosti, je to bolj očitno pri načinu razmišljanja in odločanja narodov, tako da se zdi, da se zdravstveni dejavniki bolj ujemajo z lastnostmi nekaterih narodov. Dejavniki obeh osebnosti, ki sestavljata razcepljeno osebnost, so lahko precej različni, tako da se razlikuje celo besednjak. Ena stran razcepljene osebnosti je lahko nasilna, ena pa miroljubna. Ena osebnost je lahko groba, ena umetniška, ena osebnost je lahko odprta, ena pa zaprta vase. Za razcepljene osebnosti so značilni tudi izguba spomina, tesnoba in občutek za čas.

Če v tem kontekstu pomislimo na narode, je Rusija seveda odličen primer, saj ima po eni strani veliko zgodovino na področju umetnosti, velike pisatelje in slikarje, po drugi strani pa lahko zagreši najbolj groba dejanja, nekaterim od njih smo bili priča v ukrajinski vojni. Po drugi strani pa je mogoče ZDA z njihovim neverjetnim duhom velikodušnosti pri pomoči v naravnih nesrečah primerjati z nekaterimi njihovimi strogimi policijskimi slogi.

Indija ima morda najbolj raznoliko prebivalstvo glede na jezike in pisave ter živahen demokratični sistem, vendar v družbi ohranja kastni sistem. Avstralci so med najbolj odprtimi, zvestimi in prijaznimi ljudmi, vendar so zelo strogi do kršiteljev pravil. Francozi zelo spoštujejo svojo kulturo, vendar redno prirejajo nasilne stavke. Švedska je bila zelo radodarna do beguncev, vendar zdaj trpi zaradi visokega kriminala, ki ga povzročajo begunci, zaradi njihove ljubezni do zakona in reda pa zdaj narašča tudi trda reakcija. Britanci so znani kot zelo strpni in prijazni, vendar so trdi vojaki. Sodobni Nemci so delavni, vendar zdaj kljub veliki gospodarski moči veljajo za mednarodno šibke. Pomembno je, da v mednarodnih odnosih razumemo ta nasprotja, ki imajo močan element razcepljenosti osebnosti in celo shizofrenije. Prav tako je pomembno, da narodi razumejo svojo razcepljenost in poskušajo delovati v skladu z njo. Slovenci bodo nedvomno imeli mnenje o razmerah v Sloveniji, morda pa bodo bolje prepoznali nasprotja na primer na Hrvaškem in v Srbiji. Za tujce so Slovenci umetniški in nadarjeni, nekateri pa jih pogosto vidijo tudi kot ozkoglede.

Podjetja, ki tržijo izdelke v številnih državah, prepoznavajo obstoječa značajska nasprotja in jih s svojimi prodajnimi programi zelo skrbno nagovarjajo. Njihovo promocijsko gradivo mora biti za kupce privlačno in jih ne sme nehote razburiti.

Tako lahko v kontekstu ruskih napadov na Ukrajino vidimo, kako očitne so bile značilnosti shizofrenije – ruske zablode in neorganiziranost. Tudi razcepljenost osebnosti nemških poslovnih interesov v Rusiji proti novemu nemškemu dobremu mednarodnemu imenu. Bralcem prepuščam, da si sami ogledajo slovenske primerjave o tem vprašanju in drugih zgodovinskih zadevah. Ta čas se zdi, da je slovenski izvoz v Rusijo strmo narasel prav v času, ko so v veljavi sankcije za ustavitev brutalne invazije na suvereno državo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine