11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

S(o)c(i)alni demokrati vabijo na spontane vstaje v Bananastanu

Očitno zelo vroč predvolilni čas povzroča tudi to, da se marsikateremu prenapetežu pregreje glava. No, ali pa se pregreje kar cela stranka. Denimo, Socialni demokrati so se za letošnje volitve odločili, da bodo svoje adute oglaševali kar na – straniščih.

 

Pustimo ob strani razpravo o (ne)primernosti takšnega načina oglaševanja. Za pisca teh vrstic je res precej nenavadno, da bi mogel ob opravljanju male potrebe nad pisoarjem zreti v letak, ki me vabi, naj podprem pravno naslednico ZKS, ki je bila v dosedanjem mandatu v vladni koaliciji. Namreč, omenjena stranka nas vabi, da se nanjo kratko malo – polulamo. Prenesen pomen te besede pa tudi že poznate in ga ni potrebno razlagati. Nič čudnega, da so nekateri cenzorji na twitterju Socialnim demokratom v prvem delu naziva že izbrisali črki o in i.

Šalo na stran. Zadeva je namreč v resnici smrtno resna. Ker je oglaševalska akcija SD sprožila val posmeha, so nekateri njeni vidni člani reagirali zelo jezno. In marsikateremu se je to tudi zareklo. Denimo Urošu Jaušovcu, ki je skozi zapis na twitterju namignil, da lahko v primeru zmage Janševe SDS pričakujemo množične proteste na ulicah in trgih. Nekaj podobnega kot sedaj na Madžarskem, kjer slovenski mainstream mediji vsakodnevno zbiranje skupine »nevladnikov« označuje kot množične demonstracije, medtem ko je bila po njihovo v petek celjska dvorana Golovec na konvenciji SDS na pol prazna?? Ergo: nasledniki KPS so nam takoj dali vedeti, da če izid volitev ne bo njim v prid, bodo pač ukrepali zgrda. Morda s kakšno »spontano« vstajo, kot smo jih videli že pred petimi leti. Le da takrat vstajnikom ni bilo potrebno vztrajati do konca, ker so za padec druge Janševe vlade poskrbeli ljudje iz »establišmenta« – od Gorana Klemenčiča do Gregorja Viranta.

A če dobro pomislim, bi morale biti ulice in trgu polni protestnikov že zdaj. Protestnikov proti vladi in globoki državi. Razlogov je veliko, naj omenim enega poglavitnega – razpad sistema srčne kirurgije za otroke, kar je zgolj vrh ledene gore v kolapsu javnega zdravstva pod taktirko ministrice Mil(ad)ojke. Vladajočim je pravzaprav vseeno, ali zdravstvo deluje ali ne – oni se tako ali tako hodijo zdravit v tujino. V očeh socialistov je javno zdravstvo za navadne smrtnike, za socialistično vrhuško pač velja zakon vzporedne ekonomije. Tudi posestva in nepremičnine se v očeh socialistov lahko prodajajo le po točno določeni ceni, takšni, kot jo določi GURS. Presežek, ki ga ponuja trg, je pač hud greh, sploh če gre presežek v žep razrednemu sovražniku (saj se spomnite Trente?). Za socialiste ta prepoved ne velja – oni furajo vzporedno ekonomijo, za ostale je samoupravljanje dovolj dobro.

In če bomo spet doživeli nekaj spontanih vstaj, nas morda kmalu čakajo dolge vrste pred mejnimi prehodi z Italijo ter nakup banan v Trstu. Upajmo, da jih bo kdo razdelil v parlamentu, dokler jih bo mogoče kupiti v Sloveniji. Sicer pa, vsak Slovenec se mora v tem trenutku počuti kot banana – ko pogledate cene zdravil v Ljubljani in jih primerjate z Gorico na drugi strani meje, lahko ugotovite, da vas naveza globoke države kar dobro zna lupiti. Nič čudnega, da sedaj člani vladne koalicije doživljajo serijske padce na bananinih olupkih. Tako je pač v banana republiki…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine