-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Reševanje »vojaka« dr. Dušana Kebra

Piše: Prim. Janez Remškar, dr. med., politik in publicist

Ko je treba, da se zaščiti nekdo od »naprednih«, RTV SLO takoj priskoči na pomoč. V zadnjem primeru se je to zgodilo mojemu »sošolcu« na fakulteti, dr. Dušanu Kebru. Zakaj? Zaradi upravičenih očitkov na njegov račun kot prvemu v bitki za javni zdravstveni sistem.

Uvod v intervju je bil zanimiv. Na RTV SLO so prikazali, kot so sami dejali, pretresljive posnetke čakajočih pred Zdravstvenim domom Bežigrad, da bi lahko pridobili zagotovljeno pravico do osebnega zdravnika. V nadaljevanju so omenili dogovor vlade s Fidesom in novinarsko konferenco z nastopajočimi premierjem Robertom Golobom, ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Pripomnili so, da je novinarska konferenca postavila več vprašanj kot odgovorov. In ob tem takoj moje vprašanje: Zakaj na RTV SLO ne iščejo nujnih odgovorov na ta neodgovorjena vprašanja? Še posebej, ko je dr. Erik Brecelj, to pot na Tarči, zelo jasno povedal, da sta za stanje v ZD Ljubljana odgovorna direktorica in župan. Ne tega razčiščevanja se RTV SLO ne loti. V primeru Jankovića je RTV SLO tiho, bog ve zakaj? Po drugi strani se je takoj lotila obrambe dr. Kebra ob nepričakovanih očitkih na njegov račun. Zakaj? Zaradi ohranjanja njegove integritete kot borca za ohranjanje javnega zdravstva? Nihče na RTV SLO ne želi ali noče pogledati, kdo v resnici uničuje javno zdravstvo! To so posamezniki in skupine v stroki in politiki! Jasno je, da je bil v zadnjih 30 letih eden najpomembnejših, vztrajnih (in še kaj) lobistov Janez Zemljarič s skupino »old boysov«. Temu so pridruženi nekateri vidni koncesionarji, ki imajo dobre »zveze« tako na eni  kot na drugi strani politike! Zakaj že? Moj dobri znanec, prijatelj, gospodarstvenik mi je glede »sodelovanja« vedno rekel: »Tam, kjer se maže, teče.« Ob poslovnih rezultatih nekaterih to ni nič lažjega. In politiki? Znano je, da so prav ti med bolj nagnjenimi h korupciji in imajo tudi vse možnosti, da prikrijejo tako ravnanje. In kdo je bil – brez sprenevedanja – na oblasti v zadnjih 32 letih? To so bile tri četrtine časa levosredinske koalicije (s čimer jim ne želim vnaprej dodajati negativnega predznaka, to sem napisal le zaradi objektivnosti, v vednost prebivalcem), ki pri vseh svojih »prizadevanjih« za ohranitev javnega zdravstva, boju proti korupciji niso naredile nič!  To poudarjam le zaradi tega, ker nas spet enkrat vse skupaj želijo prinesti okoli! In tako leta minevajo, stanje za ljudi, tako bolnike kot zaposlene v javnem sektorju, pa je vse slabše. Iz začaranega kroga se ne bomo iztrgali, če ne bomo pokazali na krivce. A to nam ne gre od rok. Vedno, tako vsaj pravijo nasledniki revolucionarjev, moramo gledati naprej. Pri nas je tisti, ki prevzame odgovornost, nespameten, lahko zapišem neumen, ker priznati odgovornost in poštenost do ljudi, niti ne krivde, je pri nas neumno! Še več! Zgodi se ti lahko, da tisti, ki je nad teboj, to izkoristi in javnosti pove, da promovira sebe, da bo razpravljal o tvoji objektivni odgovornosti, medtem ko ima pred seboj tvoj nepreklicni odstop zaradi objektivne odgovornosti. Tudi pri sodelavcih s takim priznanjem ne požanješ odobravanja, kajti napak pri nas vendarle ne priznavamo! Kam pa pridemo!

Da ne zavlačujem. Dr. Keber je povedal sicer nekaj resnic, kaj se dogaja v našem zdravstvu. Nič dobrega. A ob tem je zamolčal to, kar sem že omenil, da praktično ves čas od leta 1990 zdravstvo vodi leva politika. Glede očitkov, ki so mu jih izrekli mladi zdravniki zaradi njegovega dela kot učitelja na medicinski fakulteti in vodilnega zaposlenega v UKC Ljubljana prek svojega podjetja že leta 1995, je morda treba dodati še kaj. Dr. Keber se ni opravičeval, povedal nam je, da je bilo vse v redu. Ali res? Ali ne bi morda tega dela lahko opravil kot učitelj v okviru MF Ljubljana, morda bi zaslužil malo manj, a fakulteti bi omogočil tudi nekaj dodatnega zaslužka? Ne, o tem ni razmišljal. In mimogrede! Kotizacije za te tečaje v Kranjski Gori so bile visoke za specializante. Ker so se ti tečaji prikazovali kot skoraj obvezni, so kotizacije plačevale bolnišnice. Tudi tiste z izgubami, kot je to bila tedaj Splošna bolnišnica Jesenice! Lahko da je bilo vse skupaj skladno z zakonodajo,  pošteno, profesionalno pa to ni bilo! Kot je tega še veliko in preveč pri nas med politiki in žal tudi pri zdravnikih.

Profesionalizem je, dragi politiki in zdravniki, poštenost do javnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine