14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Radikalna misel v progresivni družbi

Piše: Andrej Sekulović

Osrednji mediji danes radi uporabljajo pridevnike, kot sta »radikalen« in »ekstremen«. Omenjena izraza veljata nekako za sopomenki, tako da velikokrat lahko beremo o »radikalni« ali »ekstremni« desnici, pa tudi o radikalnem islamu ali o islamskih ekstremistih.

Ponekod prihaja do tega, da se poleg muslimanskih teroristov na seznamih »skrajnežev« znajdejo tudi imena identitarnih ali nacionalističnih aktivistov, ki v nasprotju z zgoraj omenjenimi ne zagovarjajo nasilništva in bombnih napadov, temveč metapolitične dejavnosti in miren aktivizem. Pri tem je treba razlikovati med konceptoma, ki ju mediji, da bi mešali meglo v glavah svojih bralcev in gledalcev, mečejo v isti koš. Lahko bi rekli, da biti ekstremen pomeni biti pripravljen uporabljati vsa sredstva, vključno z nasiljem, ki terja življenja nedolžnih, za dosego svojih ciljev in hkrati biti slep za kakršnekoli pomanjkljivosti lastnih prepričanj; tako kot se denimo levičarji na vsako kritiko odzivajo s klevetami, z grožnjami in s cenzuro. Biti radikalen pa je nekaj drugega. Kot je rekel francoski identitarni mislec Guillaume Faye, radikalna misel preizprašuje sam svetovni nazor, na katerem sloni današnja civilizacija, to pa je egalitarizem.

Biti radikalen pomeni dvomiti o dogmah zdajšnjega sistema, zato danes razmišljanja, ki so prevladovala v bolj homogenih tradicionalnih družbah, postajajo radikalna, medtem ko sorazmerno s tem v sodobni dekadentni družbi nekoč razdiralni in »radikalni« ideološki tokovi, ki dvomijo o resničnost spola ali rase, postajajo splošno mnenje. Italijanski filozof in tradicionalist Julius Evola se je tako po drugi svetovni vojni na različne obtožbe, da je »fašist«, odzval z besedami: »Moja načela so tista, ki so se pred francosko revolucijo vsem dobro vzgojenim ljudem zdela razumna in normalna«. V progresivni družbi, katere gonilo so nenehne spremembe, postajajo nekoč samoumevne stvari radikalne preprosto zato, ker odstopajo od novih liberalnih nazorov oziroma so v nasprotju z njimi. Tako že preprosti prepričanji, da sta spola le dva ali da rasna sestava neke družbe lahko vpliva na njeno stanje, danes veljata za »radikalni« in nesprejemljivi, medtem ko nam hočejo usodo krojiti nekdanji »radikalci«, ki zanikajo vse naravne zakone.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine