-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Prihaja čas, ko bodo za vse krivi drugi

Piše: Aleksander Rant

Volitve so za nami. In če cenimo demokracijo, moramo priznati zmago zmagovalcu. Gibanje Svoboda je, kakorkoli že, na volišča pripeljalo več kot 400.000 volivcev. Stranka je prejela 41 mandatov, kar pomeni, da jim manjka le 5 poslancev do večine v državnem zboru. A večji kot je glas volivcev, večja je tudi odgovornost. Robert Golob lahko Sloveniji vlada praktično sam, morda v koalicijo povabi Socialne demokrate, morda Levico, morda celo Novo Slovenijo. A široke koalicije za udobno vladanje ne potrebuje.

Moje osebno mnenje je, da je sicer škoda, da zdajšnja vlada ni dobila zaupanja ljudi za še en mandat. Zakaj tako menim? Ker bi potem lahko pokazali, ali znajo reševati krizo, ki prihaja. Ali znajo Slovenijo popeljati na pot razdolževanja. Na pot, kjer bi gospodarstvo tako cvetelo, da bi vrnili vse pretekle in sedanje dolgove. Prav bi bilo, da vlada, ki nas je zadolžila, pa čeprav za dober namen, tudi pokaže, da lahko Slovenijo popelje v čas gospodarskega razcveta in dolgove vrne.

A žal ni tako. Zdaj bomo dobili novo vlado. Dobili bomo svobodo in s svobodo bodo prišli izgovori. Za vse bo kriv Janez Janša. Tako bodo govorili po televiziji, tako bodo pisali časopisi in tako bodo poročali na radiu. Za nič ne bo kriva nova vlada ali novi mandatar. Za to, da imamo drag bencin, bo kriv Janša, ker je preveč podpiral Ukrajino. Da imamo drago elektriko, bo kriv Janša, ker ni dovolj vlagal v sončne celice. Da imamo drago hrano, bo kriv Janša, ker ni dovolj pomagal kmetom in ker je poslabšal odnose z Rusijo, od koder prihaja večina krmil. Za vse, kar bo šlo narobe, bo tudi kriv Janša, ker nas je zadolžil.

Pustimo ob strani resnico, ki pa je obratna. Slovenija se je zadolžila za obvladovanje krize tako kot vse države, a s to razliko, da smo se mi zadolževali po negativni obrestni meri. S to razliko, da smo pridobili 12 milijard evrov evropskega denarja. S to razliko, da smo počrpali večino evropskih sredstev in ta sredstva vložili v razvoj infrastrukture, zdravstva, gospodarstva. Minister za finance Andrej Šircelj je pred dnevi jasno povedal novi vladi, da je finančni sistem stabilen. Banke so stabilne. Obeti stabilni. Ta vlada je celo pripravila načrt, po katerem novi vladi ne bo treba nič delati, le slediti navodilom in bo vse v redu. A tega ne bo. Če smo česa vajeni s

strani globoke države, je to absolutna kraja vsega skupnega in naslednja vlada bo vlada globoke države. Globoka država z vso svojo medijsko mašinerijo je šla na volitve in zmagala.

V trenutku, ko bo prisegla nova vlada, bo denar nehal teči od države k ljudem, videli bomo prav obraten trend. Drugega od najverjetnejšega prihodnjega mandatarja, ki je izjavil: »Meni ni jasno, kaj bi meni nižji davki,« niti ne moremo pričakovati. Ljudje bodo izgubili vse, kar so pridobili v zadnjih dveh letih. Pokojnine se ne bodo usklajevale, direktne pomoči ljudem ne bo, dobili pa bomo, samo počakajte, krizne davke. Z obljubo, da je ukrep samo začasen. Seveda z obrazložitvijo medijev, da je za to kriva Janševa vlada, ker se je zadolžila.

Če ne bo kriv Janša, kar bo redko, bo kriv nekdo drug, zunanji ali notranji sovražnik. Morda bodo spet vsega krivi Hrvati, morda Madžari, morda ZDA. Tega smo iz preteklosti že vajeni. Za vse tegobe Slovenije v prihodnjih letih bo kriva SDS, čeprav ne bo na oblasti. Morda bo malo kriva tudi Nova Slovenija, če ne bo šla v vlado. Veliko bo kriv Janša, veliko Orbán in nekaj tudi Plenković. Krivi bodo kadri, ki so bili imenovani v času te vlade, krivi bodo ministri te vlade, krivi bodo intelektualci in podjetniki, ki so podpirali zdajšnjo vlado. Skratka, krivi bodo vsi, samo Robert Golob ne. To si je vredno zapomniti, kajti takega scenarija smo že vajeni. Za obuditev spomina. SDS je imela vlado od 2004–2008. Še leta 2022 smo v državnem zboru poslušali, da je za vse težave Slovenije kriva tista vlada. Prej pa je bila to sveta mantra levih poslancev in ministrov, ki niso bili sposobni narediti ničesar, kar so obljubili.

Pred nami pa je vrsta kriz. Kriza krmil, kriza energentov, kriza živilskih proizvodov, kriza predelovalnih materialov, kriza novega covida, da možnosti širitve vojne v Evropi niti ne omenjam. Te krize bodo prišle in nanje se bo morala odzvati vlada Roberta Goloba. Bo, kot je obljubljal, res delal drugače? Bo zavihal rokave in pokazal, kako je treba? Ali pa se bo skrival za izgovori, da je za čisto vse kriva pretekla vlada in da nič ne more. Ljudje so ga izvolili, ker je obljubil, da bo vse drugače, kot je bilo pretekli dve leti. Da tako, kot se je delalo do sedaj, ni prav. Upam, da se bo izkazal, žal pa pričakujem že videni scenarij. Scenarij izgovorov, obtoževanja in statusa quo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine