9.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Predsedniške volitve in nizka volilna udeležba

Piše: mag. Andrej Aplenc

Dobili smo predsednico države, za katero nisem glasoval. Vendar pa kot v vseh demokracijah izid volitev odloča in vsakega predsednika vlade ali države je treba spoštovati, tudi zaradi politične kulture. Tam je zato, ker je zanj ali zanjo glasovala večina državljanov. 

Tega v preteklosti nismo imeli. Z Janezom Janšo je praktično vsa medijska scena, ki je lastniško in politično pod odločujočim vplivom tranzicijske elite, uprizorila medijski umor par excellence. Toliko sovraštva in sovražnega govora v medijih ni bilo nikjer v nobeni demokraciji v Evropi. V tem je velika večina slovenskih medijev bila na ravni medijev nekdanjega enopartijskega režima, če jih ni celo prekašala. V takem ozračju smo vstopili v predsedniško kampanjo.

Najprej naj povem, da je v tej kampanji Anže Logar dosegel praktično nekaj, kar se je zdelo nemogoče. To je, da je zaradi svojih stališč in načina svojih nastopov v kampanji dejansko onemogočil poskuse sovraštva in sovražnega govora proti njemu na slovenski medijski sceni.

Kot sem dejal v začetku, kogarkoli, ki je na demokratičnih volitvah bil uspešen, je treba spoštovati in mu priznati zmago. To seveda velja tudi za Natašo Pirc Musar čeprav, kot sem že dejal, nisem glasoval zanjo. No, sedaj ko sem to jasno zapisal in kot sem v vseh svojih dosedanjih komentarjih bil korekten brez kakršnegakoli poniževanja ali sovraštva proti komurkoli, bom povedal, kako ocenjujem te volitve.

Nedvomno je politični, čeprav ne dejanski, zmagovalec teh volitev Anže Logar. Na zadnjih državnozborskih volitvah je bilo razmerje med zmagovalnim Gibanjem Svoboda in med sedanjo opozicijo 2 : 1. Na teh predsedniških volitvah pa to razmerje praktično 1 : 1. Anže Logar je zaostal za zmagovalno Natašo Pirc Musar za manj kot 4 odstotke! To je politično ocenjeno neverjeten uspeh. Menim, da bo predsednik vlade Robert Golob, ki je v elektrotehnični stroki strokovnjak, to politično tudi razumel.

Sicer pa jaz na splošno s temi volitvami sploh nisem zadovoljen, to pa zato, ker v rezultatih ne vidim zadovoljive demokratične zavesti Slovenk in Slovencev, poleg tega pa tudi vidim skrajno škodljiv vpliv naše politično skrajno enostranske medijske scene. Na kratko: volitev se je udeležila le polovica volilnih upravičencev; očitno polovice Slovenk in Slovencev ne briga, kdo nas politično vodi. To je prav neverjetno. Med tistimi, ki so šli na volišča, pa lahko razberemo razkol v naši družbi.

Petdeset odstotkov nas torej sodeluje v demokratičnih postopkih, petdesetih odstotkov pa to ne briga. Petdeset odstotkov od nas vseh ne briga, kako politiki vodijo gospodarstvo, ne briga jih, da imamo katastrofalno stanje zdravstvenega sistema, ne briga jih, kakšno zunanjo politiko vodimo, in tako naprej. Menim, da to kaže demokratično nezrelo družbo, ki je posledica prejšnjega režima, od katerega nas loči le 30 let. Tako so se obnašali ljudje v prejšnjem režimu, ko so bili prisiljeni sprejemati odločitve komunistične partije in ko so se bali posledic, če jih ne bi. Obnašali so se na zunaj tako, kot da jih nič ne briga.

Hkrati pa k temu veliko pripomore slovenski individualizem, ki pa je, lahko bi rekel, genetsko pogojen z vso našo politično zgodovino zadnjih več sto let. To se pravi, politične zgodovine ni bilo, bila je samo kultura, ki nas je ohranjala kot narod.

No, od tistih 50 odstotkov, ki pa gredo na volitve, jih 25 odstotkov voli eno, 25 odstotkov pa drugo stran, kar je, lahko rečemo, tudi znak slovenskega razkola.

Če povzamem, lahko rečemo, da je politični zmagovalec predsedniških volitev Anže Logar; da je zelo verjetno, da bo vlada Roberta Goloba to registrirala in da bodo njene odločitve v prihodnosti drugačne, kot bi sicer bile; da smo demokratično nezrela in individualistična družba; da je eden od vzrokov za sedanje stanje naša medijska scena, ki označuje vsakega, ki ji politično ni po volji, za fašista in s tem vzpostavlja legitimnost sovražnemu govoru in razkolu v naši družbi; da lahko na podlagi volilnih izidov sklepamo, da se dogajajo v aktivnem volilnem telesu, to je v tistih 50 odstotkih, velike spremembe v presenetljivo kratkem času.

Sicer pa nas čakata še dve volilni nedelji. V luči sedanjih rezultatov bi rekel, da ni ciganke, ki bi lahko napovedala rezultate.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine