9.8 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Pred usodno pomembnimi evropskimi volitvami; za evropski način življenja, za Evropo narodov

Piše: dr. Metod Berlec, gl. in odg. urednik

Pred nami so evropske volitve, ki bodo pomembno vplivale na našo sedanjost in prihodnost. Na prihodnost naših zanamcev. Na evropsko civilizacijo, ki je zaradi ideoloških zablod, demografije in pretiranih migracij iz Afrike in Azije v temelju ogrožena. Na uredništvu Demokracije smo se zato odločili, da izdamo posebno Evropsko prilogo, ki je priložena redni tedenski reviji Demokracija.

Z njo želimo slovenske bralke in bralce čim bolj natančno seznaniti z zgodovinskim razvojem Evropske unije, njeno širitvijo, s slovenskim članstvom v EU ter problemi in z izzivi, s katerimi se ta sooča. O tem so posebej za to prilogo govorili odlični poznavalci slovenske in evropske politike kot tudi mednarodnih odnosov − od dr. Dimitrija Rupla, dr. Andreja Umka, dr. Andreja Finka, dr. Ernesta Petriča, dr. Žige Turka, dr. Jerneja Letnarja Černiča, dr. Igorja Kovača do naših novinarjev, ki so z različnih vidikov predstavili Evropsko unijo, njene institucije in slovenske liste ter kandidate, ki se na bližajočih se volitvah potegujejo za devet »slovenskih sedežev« v evropskem parlamentu.

Treba je zaščititi evropski način življenja, Evropo narodov.

Ob tem se je mogoče strinjati z dr. Igorjem Senčarjem, ki poudarja (v moji znanstveni monografiji Nacionalne države na udaru globalizacije objavljam strokovni pogovor z njim in še s sedmimi drugimi poznavalci na temo naroda, nacionalne države in globalizacije), da je treba zagovarjati koncept Evropske unije, ki bo blažil hegemonistične težnje velikih članic, ki bo omogočal vključujoče vodenje in temeljil na načelni enakosti članic, ki bo, »preden pride do oblikovanja in definiranja skupnih interesov, omogočil, da se izrazijo pogledi vsake članice, tudi manjše, njeni interesi in tudi njene specifične ranljivosti ter zadržki. ter šele po preučitvi in upoštevanju vsega tega oblikoval to, kar je lahko skupni interes ali cilj«. Po njegovem je to Evropska unija, ki temelji na jasnih pravilih igre, ki veljajo za vse enako. Dr. Senčar: »Za Slovenijo in udejanjanje njene suverenosti je ključno, da jo lahko izvaja na skupni, evropski ravni, v institucionalnem in pravnem okviru, ki zagotavlja njeno enako participacijo in dostop do skupnega odločanja. V takšnih pogojih je mogoč nadaljnji razvoj državnosti in identitete manjših držav. /…/ Za Slovenijo kot majhno državo članstvo v EU in v območju evra v ekonomskem smislu omogoča gospodarsko rast, odprto gospodarstvo, ki je za svojo rast odvisno od širših trgov, od katerih je naš ključni izvozni trg notranji, enoten trg EU. Ključnega pomena je torej, da na tem gospodarskem prostoru in enotnem trgu vladajo jasna pravila, za vse enaka in predvidljiva, stabilna pravila igre. Vse to zagotavlja sistem evropskega prava s sodnim varstvom, ki je nad nacionalnim pravom.« Pri tem je za Slovenijo kot majhno državo pomembno tudi to, da je v teh turbulentnih časih, ko na evropskih tleh že dve leti divja vojna, članica Severnoatlantskega zavezništva (NATO) kot organizacije, ki zagotavlja kolektivno varnost.

Evropa, Evropska unija je v svojih temeljih ogrožena, saj se je zaradi pretirane sekularizacije odpovedala svojim krščanskim izročilom. Francoska filozofinja Chantal Delsol zato piše o »koncu krščanske civilizacije«, ki ni vezana samo na Evropo, ampak tudi širše. Po stoletjih krščanstva se danes zahodna družba sooča s pravim normativnim in filozofskim preobratom. »Razlogi za to so številni, toda konec krščanske civilizacije ne pomeni tudi konca sveta. Radikalna preobrazba zahodnega sveta, ki smo ji priča, govori o vračanju poganskega sveta ter pojavu novih dogem in novih religij, kot je denimo ekologija. Proces izginjanja krščanstva je v srži nasilen in se dogaja načrtno. Zato mora krščanstvo danes poiskati nov način obstoja. In ta je biti neme priče Boga v svetu.« Mi, slovenski in evropski državljani, pa moramo na prihajajočih evropskih volitvah podpreti tiste politične sile, liste, ki bodo preudarno delale za zaščito evropskega načina življenja, za varno Evropo, za razvito Slovenijo v Evropi, za Evropo za vse generacije, za Slovenijo v demokratični Evropi in za Evropo narodov. Gre namreč za naše preživetje! Dobesedno!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine