22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Pisma Afera – od zmage do zmage: Pegasus in drugi konji

Piše: Vinko Vasle

Vsaka normalna država ima svoje skrivnosti, kar se odraža v tajnih, strogo zaupnih in podobnih dokumentih. Včasih, ko je bilo še bolje, smo imeli tajni uradni list. V njem je pisalo, kaj smemo in česa ne smemo in na tej osnovi je bilo veliko obsojenih, ker tega uradnega lista niso imeli in niso vedeli, kaj smejo in česa ne.

Tega zdaj ni več, zagotovo pa v diktaturah našega tipa nekaj mora biti. S tem se posebej intenzivno ukvarja KNOVS, parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi prvi partijski intelektualec Matjaž Nemec. Ker pa je v skrivnosti države težko prodreti, si je Nemec omislil posebno metodo! Če gre komisija na Sovo, ali VOS in nič ne najde, skliče tiskovno konferenco in pod zaupno obvesti javnost, da zagotovo obstaja kakšen sum in nekaj mora biti ne glede na to, da našli niso nič. To je odlična opozicijska taktika, da načnejo verodostojnost vlade in teh služb, saj njihovi mediji potem njegove špekulacije prelijejo v preiskovalne tekste tipa “nič ni, a nekaj je” in v ostre komentarje proti diktatorju v stilu “sploh nas nič več ne čudi”. Če pa komisija zgolj zaseda, pa tam Nemec obelodani nekaj špekulacij tipa, kaj bi bilo, če bi bilo, pa četudi ni, je to sumljivo, menda naj bi bilo, govori se in potem skliče tiskovno konferenco in pove, kaj je komisija ugotovila.

Zato je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo partijski intelektualec znal povezati nič z dejstvi, ko je izbruhnila afera Pegasus, po napravi, ki naj bi se vgradila v telefone in prisluškovala, snemala itn. Ugotovil je namreč, da nam vsem prisluškujejo, razen samim sebi. Kar je nekako sicer normalno, a pri Nemcu nikdar ne veš. Rekel je, da je dobil dva namiga – enega z levim in drugega z desnim očesom. Potem je novinarjem globoko pogledal v oči in s prestrašenim glasom rekel “ni je vlade, ki bi priznavala povezave z vohunskimi programi kot je Pegasus”. Kar je škandalozno! Nemec je namreč namignil, da naj bi menda kot govorijo, se sliši to izraelsko napravo že uporabljal Orban in če jo on, to ne more biti daleč od Janeza Janše. Ta pa je znan po tem, da nikdar nič ne prizna. Recimo, ne prizna trgovine z orožjem, ker dokument govori samo o Milanu Kučanu. Tudi ni priznal, da je neznanega dne neznano kje ob neznanem času pri neznani osebi ponotranjil korupcijo patrija, kar pravno filozofsko pomeni, da se je v glavi skorumpiral, čeprav v resnici fizično ni nič dobil. Na te grozotne zločine je opozarjal že George Orwell in tudi afera Pegasus teče v tej smeri – Nemec zahteva, da Janša prizna. Ta pa, kot rečeno, trmoglavo molči in čaka, kdaj bo na tviter ruknil “Matjaž Nemec bi rad bil calvo, je pa čisto navadna tuna” .

Matjaž Nemec (foto: posnetek zaslona)

V glavnem so se prisluškovalne metode sofisticirale. V časih Švejka si je špijon na manšete zapisoval, kaj so v gostilni govorili, v časih Janeza Janše pa to v glavnem počenja google, a Matjaž Nemec do tja še ni prišel. Pegasus naj bi namreč vgrajen v telefone sledil e-pošti, geografski lokaciji, imel dostop do fotografij in videa in podobno. Vse to že dela googel, ni pa nujno, da Nemec, prvi kontra obveščevalec v partiji, to ve. Nihče ni popoln.

Predsednik Strateškega sveta za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič (foto: Nova24TV)

Kaj vi mislite, da je oni Boris Mark Andrijanič slučajno postal minister za digitalizacijo zato, da bo namestil avtomate, na katerih bomo podaljševali osebne in šoferske! To tudi, ampak, avtomatično bodo vzeli tudi vaš DNK in bodo potem v bazi lahko poiskali, našli in preganjali odporniško gibanje “pljuni in pobegni”, ki ga domobranci imenujejo društvo norih bab. Tip bo digitaliziral tudi naše smetnjake in jih bodo na Gregorčičevi analizirali – kaj jeste, kaj pijete, kaj meče proč, ali si to lahko finančno privoščite, koliko kondomov letno porabite itn. Digitalizirali bodo tudi kanalizacijo. Ta lahko pove, kakšne substance uživate, ali ste samo na helexu, ali kaj tršem in podobno. Vse to je še posebej pomembno, ko gre za vohunjenje nad političnimi strankami, recimo nad LMŠ, kjer se vse bolj čudno obnašajo, pa ni nujno, da gre zgolj za kolektivno norost.

Vinko Vasle je dolgoletni novinar, publicist, satirik in pisatelj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine