3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Paradoks napihnjenega fižola na Kolodvorski ulici 2

Piše: Jože Biščak

Najprej levičarska rutina, potem kljubovanje novemu vodstvu, sledi pritoževanje nad svojim novinarskim vsakdanjikom, na koncu stavka. In ko človek misli, da javni uslužbenci na RTV Slovenija prav zares stavkajo in da se ljudstvo lahko oddahne od njihove spletne strani, se med stavkajočimi začne jeremiada, da med stavko ne morejo urednikovati. Paradoks napihnjenega fižola, ki ga doživlja dnevna urednica MMC.

Res je težka novinarska na Kolodvorski ulici 2. Po obsežnih pripravah na stavko in nastavljenih člankih na spletni strani malo pred polnočjo, ki bi morali zdržati tam, kjer so, vsaj 24 ur, se najde odgovorni urednik Igor Pirkovič, ki odstrani propagando o stavki s spletne strani, in to brez vednosti dnevne urednice. Oh, ne, ne bo razbojnik Igor tega počel! Tako so odločili stavkajoči, ki so zdaj nesrečnika, ki je opravljal svoj posel urednika, zatožili vodstvu stavkovnega odbora. Seveda, zdaj pa bo. Urednikovanje legitimnega in legalnega urednika, ki med stavko ne stavka, je »oviranje zakonske pravice do stavke«. Toliko, da boste vedeli, kako se stavka.

Tudi med stavko v tovarni avtomobilov se stavkajoči vozijo z avtomobili po dvorišču, mar ne? To je vendar njihov poklicni cilj! Tudi oni, trdo jedro nacionalne televizije, so zdaj izročeni čudakom, ki so domišljajo, če so odgovorni uredniki, da tudi lahko odločajo, kaj bo na spletni strani in česa ne bo. Kakopak, čudni časi. V tej državi je slaba možnost, da naletiš na človeka, ki odgovornost jemlje nadvse resno, in nadvse velika verjetnost, da med novinarji in dnevnimi uredniki srečaš nekoga, ki misli, da ima na spletni strani večje pristojnosti, kot jih ima odgovorni urednik. Če slednje ne deluje, potem pravijo, da so ogroženi. In spodbujajo demonstracije sovražnosti: kdor ne stavka, ni dobrodošel na RTV Slovenija. Vsaj tako si domišljajo in pričakujejo ovacije. Težko bo. Vsaj v normalni pravni državi. Morali bi pač vedeti, da odgovorni urednik (in to je zdaj Igor Pirkovič) ni obešalnik za plašče njihovih kapric. In te kaprice slišijo na ime motenj, ki se jim drugače reče nerazumevanje delovanja in odgovornosti uredništva. Druge razlage ni.

Seveda so čustva na vrhuncu, opiti od zmage Goloba glasno vihajo nos, če ni po njihovo. In ker buldožer Svobode še ni prišel na RTV Slovenija, bi radi malo pospešili, da jim predsednik vlade pokaže svojo naklonjenost; njim, hrabrim vojščakom, ki so jih okupirali in podrli janšisti. Prava groza, res. Ampak tako je – njihova prihodnja osvajanja bodo malo preložena, kar ne odžene njihove nestrpnosti. Čeprav se zdi, da bosta obljubljena cockta in sendvič dovolj, da zdržijo v napetosti še nekaj časa, ko se jim slika mango v prepečencu. Zdaj je pomembno, da javnost ob trenutku stavke, ki je za stavkajoče očitno brez primere v zgodovini človeštva, čim dlje časa zadržuje dih. Samo boljši argument od tega, da so oni pooblaščeni, da urednikujejo spletno stran, morajo najti. Nekako jim uhaja, mogoče potrebujejo brezplačno telefonsko številko za prijavo stavkokazov in prodajalcev sardel na črno.

Možnosti so neizčrpne, čeprav je nekako nerazumljivo, da komentiranje pod njihovim člankom o stavki, ni omogočeno. Pa toliko dodatne podpore bi lahko dobili ti šarmerji in stebri protikapitalističnega boja. Ja, kapitalizem lahko vse pokvari. Tam je odgovornost individualna, tam odgovorni urednik odloča, kaj bo v mediju objavljeno in kaj ne. Res, pravi fašizem je pod Pirkovičem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine