-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Otroci zmorejo veliko; treba jim je zaupati

Piše: Lucija Kavčič 

Izkazalo se je, da je zelo malo otrok ostalo brez soglasja staršev za samotestiranje in se bodo šolali doma. 

Prejšnji teden se je v šolah začelo obvezno samotestiranje vseh učencev na covid-19, da bi šole lahko ostale odprte. Pa vendar to ni bilo vsem prav, še posebej ne tistim staršem, ki egoistično nasprotujejo vsem ukrepom za zajezitev virusa.

Vsa mogoča napačna mnenja jim pridejo prav – od tega, da se otroci pod maskami, češ da tako ali tako ne varujejo pred okužbo, dušijo, omedlevajo in zbolevajo, do tega, da so palčke za hitre teste škodljive, celo strupene. Menijo, da so otroci premajhni, da bi sami izvajali testiranje, da se lahko poškodujejo in da bodo imeli travme. Nekateri so proti, ker so pač proti vladi – in to brez pomisleka. Predstavljam si, da so šolski sveti v začetku preteklega tedna pregorevali od razprav in izsiljevanja nasprotnikov ukrepov, ki so vneto zbirali podpise proti samotestiranju v šolah. Tudi zveza ravnateljev je močno pretiravala, najverjetneje v veliki vnemi nasprotovanja vladi, napeto ozračje med ravnatelji pa so podžigale še včasih tudi nasilne pritožbe staršev.

No, potem je prišla sreda, dan D in prvo testiranje otrok v šoli. Izkazalo se je, da je zelo malo otrok ostalo brez soglasja staršev za samotestiranje in se bodo šolali doma, saj so kljub vehementnemu nasprotovanju in zbiranju podpisov soglasje za samotestrianje otrok podpisali tudi številni nasprotniki ukrepov. Ker doma jih pa, svojih otrok, ne morejo imeti … Ne rečem – naredili so edino pravilno, ampak zakaj toliko hrupa za nič? Šole se morajo odpreti – so vpili med lanskim zaprtjem šol, letos, ko so na voljo cepiva in druga strategija, pa spet ne bi … Nič ne bi. Njihovi otroci pa bi! Hodili bodo v šolo, tudi če se je treba testirati;  vsi otroci so se pri samotestiranju izkazali – otroci namreč zmorejo veliko več, kot jim nasprotniki ukrepov priznavajo. Na tak način se bo dalo vsaj nekoliko zajeziti epidemijo, ki se je po nekaterih šolah že dodobra razbohotila: ponekod je v karanteni že po deset razredov hkrati, okužbe med šolarji in učitelji se vrstijo. No, nasprotniki vlade in ukrepov so imeli še eno železo v ognju: interpelacijo ministrice za izobraževanje, šolstvo in šport Simone Kustec. Kustečevo so jo nato opozicijski poslanci na petnajsturni seji praktično ves čas žalili na osebni ravni, medtem ko pravih argumentov proti njej niso imeli.

Simona Kustec je ostala ministrica, kar je edino prav.

Lucija Kavčič je novinarka Demokracije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine