-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Okrevanje v Sloveniji hitrejše kot v EU-27

Piše: Vida Kocjan

Mednarodne bonitetne agencije so ves čas epidemije Sloveniji potrjevale ugodne bonitetne ocene, ena od njih pa jo je v tem času celo zvišala. Podobno spodbudne novice so prišle tudi ob koncu prejšnjega tedna. Agencije navajajo, da se kljub epidemiji COVID-19 v Sloveniji odraža trden okvir makroekonomskih politik.

Da gre Sloveniji zelo dobro, kažejo tudi podatki o gospodarski rasti, nadaljevanje rasti v izvoznem delu gospodarstva, priča smo tudi okrevanju na področju storitev in v zasebni potrošnji.

Realni bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem letošnjem četrtletju povečal za 1,4 odstotka, rast je bila višja kot v povprečju 27 držav članic Evropske unije. V EU-27 je namreč v istem obdobju BDP padel za 0,4, medletno pa za 1,7 odstotka. V Sloveniji je bila 1,4-odstotna rast.

Makroekonomisti še ugotavljajo, da je prilagajanje gospodarstva in potrošnikov spremenjenim razmeram, povezanim s pandemijo COVID-19, v Sloveniji izredno ugodno.

Nadaljuje se tudi okrevanje investicij v osnovna sredstva, predvsem v opremo in stroje. Prodaja v trgovini je višja kot pred letom dni. Pomembno je tudi, da se gospodarska pričakovanja tako podjetij kot potrošnikov iz dneva v dan izboljšujejo.

Zelo ugodne so tudi razmere na trgu dela. Število brezposelnih se po sezonskem povečanju decembra in januarja ob okrevanju na trgu dela in ohranjanju interventnih ukrepov zmanjšuje. Konec maja je bilo po neuradnih (dnevnih) podatkih Zavoda RS za zaposlovanje okoli 17 odstotkov nižje kot pred letom, ko je močno naraslo zaradi vpliva epidemije, in le še za okoli 5 odstotkov višje kot maja 2019, ko je bilo gospodarstvo v razcvetu.

Ob vsem tem so pričakovanja v gospodarstvu za leto 2021 visoka. In kar je morda najpomembnejše, zaupanje v gospodarstvo v zadnjih mesecih raste, po dolgem času tudi v storitve.

Res lepa popotnica za poletje in predvsem drugo polovico leta 2021, ko bo Slovenija kot ena najuspešnejših držav pri obvladovanju epidemije in njenih posledic predsedovala Svetu Evropske unije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine