6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Odprto pismo RTV Slovenija glede Ježkove nagrade in Svetlane Makarovič

Piše: Franci Kindlhofer

Spoštovana uprava RTVS,

pred časom, v času direktorja Kadunca sem, zaradi pomankljivega in nekoretnega poročanja vaše televizije, iz ogorčenja nehal plačevati polne  prispevke. Plačeval sem samo polovico, drugo polovico sem namenil NOVA24 TV, saj sem za objektivno obveščenost moral spremljati oba oddajnika. Po odhodu direktorja Kadunca sem, v pričakovanju sprememb v vašem uredništvu, pričel zopet plačevati polne prispevke.  Vmes sem dobival opomine za plačanje manjkajoče polovice prispevka. V izogib pravnih zapetljajev sem se že namenil, ta dolg poravnati.

Včeraj me je pa presenetila vest, da namerava vaša hiša podeliti nagrado, imenovano po Franu Milčinskemu – Ježku umetnici Svetlani Makarovič.

Vsestranskega ustvarjalca in velikega domoljubnega umetnika sem že kot otrok poslušal z velikim spoštovanjem. Njegov humor  mi je bil vzor za moje prve humoristične podvige. Da Ježku ni bilo mehko postlano, sem opazil tudi na svoji koži, saj sem leta 1960,  po nastopu z ansamblom Jurija Zdovca v Šmarju pri Jelšah dobil prvo opozorilno pismo sodnika za prekrške. Ko sem bil povabljen na oddajo »Pokaži kaj znaš«, ni bila ta, na Bledu posneta oddaja nikoli predvajana. S tem hočem povedati, da v tistih časih biti humorist ni bilo lahko. Zato zasluži Fran Milčinski globoko spoštovanje. S svojimi prispevki, ki so bili pretkani z prefinjenimi domislicami, kakršnih je bil sposoben producirati le človek z visoko inteligenco in dobrim občutkom, kaj je bilo na meji mogočega takrat možno  ustvariti, je užival velik ugled pri poslušalcih.

In sedaj bi naj nagrado, ki nosi ime takšnega človeka,  prejela oseba, ki je skregana, milo rečeno,  z vso moralo lepega obnašanja. Oseba, ki časti rdečo  zvezdo, simbol krvave komunistične revolucije. Ki vsako leto, v senci svojih podpornikov iz časa diktature, prireja v Ljubljani celo sramotno prireditev »Nosil bom rdečo zvezdo« in na ta način grobo moti vse poskuse mirnega sožitja med slovenskim prebivalstvom. Poleg tega daje v javnost žaljive izjave o nas Slovencih. Vsak kulturni Slovenec mora to občutiti kot pljunek v obraz.

V 4. členu Zakona o Radioteleviziji Slovenija ((ZRTVS-1) med drugim piše:

– posebno pozornost posveča razvijanju splošne, jezikovne in politične kulture,

– širi razumevanje vseh ključnih vprašanj delovanja demokratične družbe.

Svetlana Makarovič je oseba, ki ravno na področju politične kulture izkazuje velik deficit in ne spoštuje delovanje demokratične družbe. Ravno tako je podelitev Ježkove nagrade njej v nasprotju s členom 5, po katerem morajo novinarji in uredniki

– spoštovati človekovo osebnost in dostojanstvo.

A ne velja to za celotno hišo RTVS? Saj ravno s to podelitvijo se tepta dobro ime Ježka in ideali, za ketere se je zavzemal in pri tem izpostavljal sebe nevarnosti, da bo deležen raznih sankcij takratnega režima.

Iz zgoraj navedenih razlogov,  je plačevanje takšne institucije neodgovorno in nevzdržno in z mojo vestjo ni združljivo.

Lep pozdrav

Franci Kindlhofer

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine