-0.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Obtožujem opozicijske politike, medije in nekatere “strokovnjake” za nastalo situacijo v državi!

Piše: Janez Remškar

Smo v pandemiji, ki pri nas in marsikje v svetu kar traja in traja. Nihče si ni mogel niti predstavljati kaj takega. Na covid-19 smo bili v Sloveniji in marsikje v svetu nepripravljeni v vseh pogledih. Spomnimo se. Najvišji predstavniki stroke so tistim, ki so se vračali iz tujine lani februarja, dajali navodila, ki so se izkazala za nepravilna. Bolnišnice so bile nepripravljene na priliv večjega števila bolnikov s prizadetostjo pljuč. Obraznih mask, za zaščito nismo imeli, prav tako ne zahtevne medicinsko tehnične opreme. Državni načrt CZ ni bil prilagojen takemu stanju.

To niso očitki, to je le ugotovitev, v kakšnih razmerah se je znašla nova vlada. Ukrepom z omejitvami so številni ljudje nasprotovali, ne samo pri nas, tudi v svetu. To je cena demokracij. Žal je pri nas nasprotovanje preseglo vse mere zdrave pameti. Zakaj? Zaradi računa opozicijskih politikov, ki so izkoriščali razpoloženje in nelagodje ljudi ob omejitvah. Pri tem so v veliki meri sodelovali vsi osrednji mediji.

Tako smo lahko na RTV SLO slišali, da si je virus izmislil Janša; da maske, zahtevana razdalja med ljudmi in karantena ne delujejo. Ob tem so pozabili povedati, da se nekateri ljudje, dovolj je peščica, tega ne drže. Govorilo se je in se še govori o neprimernem komuniciranju predstavnikov vlade z javnostjo. Neumnost.

Levičarska natolcevanja ogrožajo življenja
Ali kdo res verjame, da bi ob prošnjah stroke, naj se vsi držimo navodil, bilo kaj drugače. In to ob naši siceršnji nedisciplini, če pomislim le na neupoštevanje pravil v prometu, na omejitev hitrosti ali na nerazumno ravnanje mladih kadilcev, ki se kljub znanim posledicam in krajšemu življenju pri kadilcih, vdajajo tej razvadi. Streznimo se in realno poglejmo na naše lastnosti. Govori se o kršenju državljanskih pravic, o represiji in podobnih neumnostih. Spoštovane Slovenke in Slovenci, prosim, da spremljate, kdor lahko, ukrepe v drugih državah, da boste videli, da vsa ta natolcevanja ne drže. So nevarna in ogrožajo življenja. Res pa je, da tudi v teh državah najdete protestnike, skrajneže. In res je tudi, da je marsikateri obrtnik sedaj v eksistenčnih težavah, pa ga ni med protestniki. Kot zdravnik sem ogorčen nad ravnanjem opozicijskih politikov, ki izključujejo, nasprotujejo brez da bi predlagali ukrepe, ki bi pomagali zajeziti epidemijo. Samo nasprotovanje ukrepom, kot so nošenje mask, zaprtje šol, omejitve pri gibanju itd, ne reši ničesar. Predlagati bi morali “svoje ukrepe“, za zajezitve širjenja virusa, ki pa jih seveda nimajo. Res je, da smo bili v prvem valu uspešni, res pa je tudi, da je ob nekaterih nedorečenostih pri ukrepih vlade, opozicija začutila svojo priložnost in skušala izkoristiti nelagodje in težave pri ljudeh. Utrgal se je plaz obtožb, nasprotovanj in diskreditacij, kar je vodilo k večjemu neupoštevanju ukrepov in k večjemu številu okuženih, kot bi bilo potrebno.

Sicer bomo videli, kaj se bo dogajalo z nami sedaj, ko se je dr. Mario Fafangel celo opravičil, ker je vlada sprejela predlagane ukrepe stroke. Nestrpnost do te vlade, ki se spopada z epidemijo se nadaljuje. Bistvo nestrpnosti in nasprotovanja je v tem, da skuša sedanja vlada končno po 30.letih, uravnotežiti pravosodje in medije. Ogorčen sem nad naslovi, kot sta zadnja v Nedelu 27.3.2021. Na naslovnici: Dr. Dragan Petrovec: V ozadju policijske ure je samo velika želja po represiji… in ob članku na 6. strani: Poteze te vlade so psihopatske v skladu z osebnostjo vodje. Gospod pravnik, diplomant naše pravne fakultete, učenec Ljuba Bavcona, kjer pravo v okviru bivše države ni imelo nič skupnega z anglosaksonskim pravom in je bilo politično represivni organ, ki si je dovolil preveč. Morda je res med vodilnimi penologi, kot piše na wikipediji, (žal brez  obveznih citatov v potrditev te trditve, da bi ji verjeli), kar seveda še ne pomeni, da je tisti, ki lahko brez odgovornosti opleta z skrajnimi trditvami in opisi, ki so sovražen govor.

Zaključujem z javno obtožbo opozicijske politike, medijev in nekaterih “strokovnjakov”, za nastalo stanje v državi v času drugega vala epidemije. Čas in analize bodo potrdile upravičenost moje obtožbe. Zanimivo bo spremljati dogajanje pri nas in v svetu v času tretjega  vala.

Janez Remškar je nekdanji zdravnik, primarij, direktor splošne bolnišnice Jesenice, predsednik sveta UKC Ljubljana in generalni direktor Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine