7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

O Masleši, Birsi in neraziskanem umoru

Piše: Petra Janša

Medtem ko se nadaljuje saga z naslovom Iskanje diplome sodnika Masleše (to zadevo bi morala namreč vzeti v roke država) in ko Golobov kriminalist Taras Birsa išče morilce po Ljubljani, pa ostaja odprto vprašanje, kdo ščiti pravega morilca nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika.

Pred dobrim mesecem dni sem brala odziv na špekulativni zapis novinarja Mitje Felca v Delu v zadevi Novič. Felc je namreč pisal, da je dr. Milko Novič »dokončno rešen pregona za umor«, da pa verjetno ne bomo nikoli izvedeli, kdo je umoril direktorja KI. Članek je seveda namenjen agendi odvetnika Kuniča: v javnosti poudarjati razočaranje nad razpletom postopka, češ da Novič ni bil oproščen, temveč da je obtožba zaradi zastaranja zoper njega zavrnjena. Da je Felčevo pisanje res neprofesionalno, novinar sledi tudi Kuničevemu pritoževanju nad dejstvom, da je zadeva zastarala po sedmih letih in da ustrezni organi niso storili ničesar, da bi se zastaralni rok podaljšal. A resnica je drugačna. Novičevi odvetniki Jože Hribernik, Žiga Podobnik in Monika Poje so v pismu bralcev v Delu namreč opozorili, da je povsem jasno, da dr. Novič ni končal življenjske poti dr. Jamnika, ampak je to storil nekdo drug. »Postopek zoper pravega storilca (in njegove sodelavce) pa nikakor ni zastaral. Obramba je že od uvedbe postopka pozivala tožilstvo, naj vendarle nadaljuje s preiskovanjem, saj so se osredotočili na popolnoma napačnega človeka, ki s samim dejanjem nima nič. Tožilstvo na žalost Milka Noviča in staršev pokojnega Jamnika za to ni imelo posluha. Tudi po zadnji oprostilni sodbi ni pokazalo prav nobene pripravljenosti, da bi umor raziskovalo naprej. Pri tem pa je treba opozoriti, da se je v teku postopka pojavilo večje število oseb, ki bi jih tožilstvo moralo vzeti pod drobnogled, pa tega očitno ni storilo.

Zakaj ne, lahko samo špekuliramo. Mnogi, ki zadevo že leta spremljajo, so prepričani, da samo zato, ker ščitijo pravega morilca. Kaj pa če so morilci odigrali scenarij, napisan za Tarasa Birso?

Ustvarjalcu Tarasa Birse Tadeju Golobu priporočamo, naj ne meša svojih fikcij z realnostjo.

Petra Janša je novinarka Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine