11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Novi argentinski predsednik eliti povedal, kako se dela

Piše: Tanja Brkić

Zahodna politična elita je zavrnila prostotržni kapitalizem in spodbudila obliko socializma, ki bo njihove države potegnil v revščino, je eliti v Davosu dejal argentinski predsednik Javier Milei.

Njegov govor se bo zagotovo zapisal med najodmevnejše na dogodku letošnjega Svetovnega gospodarskega foruma, a ne le zaradi trditev, ki so nasprotne od vsega, kar WEF predstavlja in si želi doseči, ampak tudi zaradi poguma in odgovornosti, s katero se bo Milei vrnil v Argentino.

Sporočilo je bilo konkretno in neposredno, kot bi to od njega pričakovali. Njegov radikalni način je le razlog, da je prišel na oblast, saj si je Argentina obupno želela spremembe. »Socialna pravičnost«, ki jo spodbujajo tako WEF kot zahodne levičarske ideologije, so le lepši izraz za »parazitski način življenja«. To vemo, a je on tisti, ki je to Zahodu očital na glas in prav to okrivil za poraz, ki ga doživlja Zahod. Poudaril je, da gre za nepošteno in nasilno idejo, ki zahteva obdavčitev vseh – pod prisilo.

Poslovneže in gospodarstvenike je označil za »junake« in jih pozval, naj se ne vdajo političnemu razredu, ki želi samo ostati na oblasti in obdržati svoje privilegije. Očitke o nemoralnosti njihovih ambicij je demantiral, češ da zaslužijo bolje, ker imajo boljše izdelke po boljši ceni. Kapitalizem svobodnega podjetništva je označil kot edino moralno rešitev za svetovno revščino in kot edino, kar se je skozi zgodovino pokazalo pozitivno za večjo blaginjo naroda. Opozoril je, da se pod pretvezo domnevne neuspešnosti trga uvajajo regulative, ki ustvarjajo le distorzije v cenovnem sistemu, onemogočajo ekonomsko računico in s tem tudi varčevanje, investicije, rast, kar pa državi povzroča težko popravljivo škodo.

Njegove besede, namenjene eliti, pa so v nasprotju s propadajočim argentinskim gospodarstvom, ki je v težavah. Inflacija se giblje nad 140 odstotkov, BDP pa naj bi se letos skrčil za okoli 2,5 odstotka. Argentina je leta 2020 znova zamujala s plačilom svojih dolgov, kar je dodatek k prejšnjemu neplačevanju upnikov. Odkar je Milei decembra prevzel položaj, se je, izvoljen na podlagi svojih radikalnih reform, lotil mrzlične deregulacije gospodarstva, razvrednotil šibko valuto in se lotil birokracije skoraj vseh vrst. Zdaj ima odgovornost, da izrečeno prelije v realnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine