9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Nova slovenska zunanjepolitična samozavest

Pod novo slovensko vlado se je Republika Slovenija zunanjepolitično vrnila na evropski diplomatski zemljevid. Na nedavnem Strateškem forumu Bled sta namreč predsednik vlade Janez Janša in minister za zunanje zadeve Anže Logar gostila več predsednikov evropskih vlad in zunanjih ministrov ter drugih visokih predstavnikov, kot jih je bilo skupaj na Bledu v zadnjih petih letih pod prejšnjimi levimi vladami. Že pred tem se je na Bledu mudil ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je poudaril dobre odnose med državama.

 

No, kljub temu smo poslušali neumnosti dominantnih novinarjev in komentatorjev, da se z izbiro gostov Slovenija obrača proti vzhodni Evropi, pa čeprav so države, kot so Poljska, Češka, Madžarska, tako kot Slovenija, zgodovinsko in geografsko del Srednje Evrope. Hkrati je preko videopovezave na forumu sodeloval italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte. Na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je v četrtek in petek prejšnji teden sodeloval francoski zunanji minister, v torek pa se je v Sloveniji mudil še avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Že pred tem je svoje zunanjepolitično znanje in samozavest pokazal predsednik vlade Janša na julijskem vrhu Evropske unije v Bruslju, kjer ni samo kimal ali »taval po bruseljskih hodnikih«, kot so to počeli njegovi predhodniki kot predsedniki vlade, ampak je aktivno in državniško posegel v dogajanje ter za Slovenijo iztržil več evropskih sredstev, kot so pričakovali celo največji domači optimisti.

Na posvetu slovenske diplomacije je zato Janša upravičeno opozoril na umetno ustvarjeno dilemo ali »sago o jedrni Evropi«.  Po njegovem tisti, ki uporablja paradigmo »jedrna Evropa, priznava, da sam ni del te /…/ Zunaj so razprave o jedrni Evropi videti, kot da ima država kompleks manjvrednosti, kot da se želi pridruževati taboru, ki ga drugi niti ne vidijo, in pobirati drobtine s te mize«. Po Janši se »mi« v EU ne počutimo manjvrednih, niti drugorazrednih, niti nismo v situaciji, ko bi se morali vnaprej za kogarkoli opredeljevati. Nedvomno ima prav, saj smo enakopravna članica EU.

Z novo slovensko vlado je Slovenija kot članica Evropske unije postala zunanjepolitično bolj aktivna in samozavestna, kar je dober obet za prihodnost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine