21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Ni primera, da bi komunistične vlade prišle na oblast na pošten način (kot ni primera, da bi znali gospodariti in vladati brez puške)

Največji volilni poraženci teh volitev so  SMC,  Desus in SD. Tudi v  zadnjem hipu sestavljena stranka  Marjana Šarca je poraženec, saj so ji sprva, kot je bilo namišljeno,  ankete že kazale  zmago. In  če še  računamo polovično volilno udeležbo, je reči , da nekateri   poslanci  sedijo v parlamentu  le z kakšnim odstotkom – dveh glasov, vseh državljanov. Zlobneži, pa rečejo;  »… dovolj je, da si bodo  dobili poslanske plače in  še lep čas dobivali nadomestila, po novih  predčasnih volitvah!«

V enoumju  je že bilo kot samoumevno, da  so se dogajale  volilne prevare. Če kronološko pogledam v to polpreteklo zgodovino, tudi našo  polpreteklo  zgodovino, in   začnemo pri Stalinu v SZ,  so bili primeri;  »….da so poraženci tamkajšnjih volitev ob štetju glasov, kratko malo postali zmagovalci«. Preprosto so se pri štetju glasov,  volilne skrinjice  zamenjale  po potrebi. In zato se ni  čuditi, da se takšne volilne prakse navzel tudi naš komunizem.

In poglejmo neka takšnih prevar za časa  Juge?  Volilna prevara je že bil AVNOJ v  Jajcu 29. novembra 1943, ko so se sprejeli ključni  zakoni bodoče države – imenovani Avnojski sklepi, ki še nam  nekateri danes grenijo življenje! ( Zaradi   visokega snega,   AVNOJ  ni bil sklepčen. Iz Makedonije ni bilo nikogar). Tako so se  Avnojski sklepi sprejeli po domače  –  brez  kvoruma. In če tako nadaljujem v stilu volilnih prevar našega  komunizma,  smo že pri največji  volilni prevari Titove  Jugoslavije. To so bile volitve v ustavodajno skupščino  na Martinovo nedeljo 11. nov. 1945, ko se je odločalo,  ali bomo imeli komunizem ali pa še bomo naprej imeli kapitalizem! Kot radoveden  šolar drugega razreda (prvega  so mi priznali nemškega), sem  pri starših  izsilil, da sta me povedla seboj na  te  volitve.  Spomnim se kroglic in skrinjic, ki so bile na mizi , ki je bila obdana z   zastavo z zvezdo  do  tal, tako da se je  lahko pod  mizo poslušalo ter  beležilo, kdo je kroglico spustil  v tako imenovano črno skrinjico, iz katre je bila ostranjena platnena vrečka, da so se udarci kroglic dobro slišali.  In na mnogih voliščih –  praktično menda  v vsaki vasi, se je zgodilo, da se je  črna –  kraljeva  skrinjica s kroglicami napolnila do vrha.  » In zato se je že takrat potihoma govorilo o »presipavaju« kroglic pri štetju.

Še večja   prevara teh  ustavodajnih volitev Jugoslavije je bila v tem, da te volitve niso potekale  po navodilih  iz Jaltske konference  11. februarja 1945.  Po tam osvojenem predlogu Churchilla –  (fifti, fifti),  je pomenilo, da bi se naj izvolilo 38 poslancev iz Kraljeve liste, in  38 poslancev iz Titove liste kandidatov.    

Za propad našega kmetijstva, ki še ga danes ni moč ozdraviti, saj več kot polovico  hrane uvažamo.  Ta prevara  se je zgodila  celo nekaj mesecev pred ustavodajnim volitvami, dne 23. avgusta 1945. Izsiljena je bila tako imenovana prva agrarna reforma.  Rdeča nit reforme je bila: »  zemljo tistemu, ki jo obdeluje«!   Kot pa še starejši pomnimo,  se je v komunizmu  upoštevala le volilna udeležba, pa še ta je bila marsikje zlagana  in prilagojena enoumju.

Na kratko bom se še dotikam volilnih goljufij  v samostojni Sloveniji, saj  nam v postkomunizmu še vedno  usodo  krojijo komunistični nostalgiki.  Kot prva  mahinacija post komunistov   je bila odstranitev Peterletove vlade, ki se nam je zgodila  po dveh letih uspešnega vladanja Krščanskih demokratov odnosno Demosa.  Šele v tretjem poskusu, so postkomunisti izglasovali  Peterletovo  razrešitev! Na vsak način so hoteli na to mesto postaviti (uvožnega mandatorja iz«banana republike),  kot se je reklo.  Šlo je za  starega komunista – bankirja  Vojča,  ki pa ni uspel.  Nato pa je uspel s sredinsko vlado   Drnovšek, ki je še potem  zmagal na naslednjih volitvah. In pri še naslednjih volitvah  pa je tudi njemu zmanjkalo volilnih glasov, da so potem v koaliciji  s » starimi strici kupili«   poslanca krščanski demokratov   Pucka.  Prevara so tudi bile prve volitve predsednika republike Slovenije. Pučniku je zmanjkalo 4%  glasov,  »vprašljiv kandidat – dobrotnik Ivek«, pa jih je dobil skoraj 20%, da je nato le postal predsednik države  bivši sekretar CK  Slovenije Kučan. V tem stilu volilnega goljufanja komunistov oziroma nostalgikov za komunizmom,  še omenjam enourno  podaljšanje volitev tik pred  zaprtjem volišč leta 2011,  ko so »nekateri« iz vzporednih volitev že vedli za rezultat. Po uri čakanja pa je bilo sporočeno, da je  z pičlo večino glasov le  zmagal Jankovič, ki pa nato ni mogel sestaviti vlade, ampak jo je sestavil Janša. In čez leto dni  so imenovani » vstajniki«  z granitnimi kockami zrušili zakonitega predsednika vlade Janeza  Janša  in ga  nadomestili  s takratno predsednico Bratuškovo. Tudi naštudirani  krivični  zapor favorita Janše na predzadnjih  volitva , je bila izposojena volilna podlost  iz trdega komunizma!

Rajko Topolovec

Zadnje novice

Sorodne vsebine