2.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

»Neizvoljeni centri moči« iščejo Golobovega naslednika

Piše: dr. Metod Berlec

Prejšnji sredo se je izkazalo, da so Robertu Golobu kot predsedniku vlade šteti meseci, če ne celo tedni, da njegova politična moč vidno usiha, da je v veliki meri izpuhtela. Od njegovih velikih napovedi pred krompirjevimi počitnicami, da bo treba rekonstruirati vlado in občutno zmanjšati število ministrstev, ni ostalo nič.

Koalicijski partnerici SD in Levica ter pritiski iz ozadja so ga prisilili, da je od te namere odstopil, saj je bil z njo povsem nekonsistenten. Še pred letom dni je namreč zagrizeno zagovarjal povečanje števila ministrstev. Zato se je po koalicijskem sestanku na tiskovni konferenci neprepričljivo zaklinjal, da koalicija ne ostaja samo enotna in trdna, »ampak je tudi edini branik pred tem, da spet zdrsnemo v stanje, v katerega ne želimo«. Seveda je s tem namigoval na čase prejšnje vlade. A strašenje z Janezom Janšo ne zadostuje več, saj se je izkazalo, da je Golob za funkcijo predsednika vlade povsem neprimeren. Hkrati se je obdal s svetovalci in svetovalkami, ki jih žene samo negativna energija in želja po maščevanju in so brez političnega občutka. Ena takih je nedvomno nekdanja novinarka Vesna Vuković, ki je bila v preteklosti specializirana za »medijske umore«. No, danes kot generalna sekretarka Gibanja Svoboda s svojimi frustracijami, zamerami in teorijami zarote meša glavo Golobu in ga napeljuje k politično nespametnim potezam, podobno kot njegova razvpita partnerka Tina Gaber.

Posledično se omrežja, povezana z zadnjim šefom partije Milanom Kučanom, Golobu odpovedujejo. Iščejo zamenjavo zanj, saj je Golob, kot je zapisal na omrežju X Bojan Požar, s svojimi sodelavci za slovensko levico ustvaril dvojno  nevarnost; verjetno so dokončno in nepovratno uničili koncept novih obrazov in vzpostavili stanje, ki levico pelje proti porazu na prihodnjih volitvah. To nedvomno potrjujejo izjave nekaterih analitikov v medijih, pa tudi ponedeljkova anketa Mediane v Delu, ki je pokazala hud padec podpore tako stranki Gibanje Svoboda kot njenemu predsedniku in predsedniku vlade Robertu Golobu. Na to se je na omrežju X odzval Janez Janša in zapisal, da je v zraku politični padec formalno vladajoče garniture. »Centri moči, katerih obstoja niti ne skrivajo več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za predsednika vlade Goloba. S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije in pridobiti čas za ustvarjanje ‘novega’ obraza. Vodstvi koalicijskih strank SD in Levice pri tem aktivno sodelujeta. Zamera, jeza in bes osrednjega centra moči je še narasel po zadnjem konfliktu med Gibanjem Svoboda in Novo Slovenijo. S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata − ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice in uvesti možnost selektivnega odločanja na Ustavno sodišče Republike Slovenije.« Po Janševem mnenju je nervoza neizvoljenih centrov moči toliko večja, ker se zaradi kaotičnega stanja med poslanci Gibanja Svoboda zamenjava Goloba kot premierja lahko sfiži in do predčasnih volitev tako lahko pride prej, preden bodo nanje pripravljeni.

Podobno v ekskluzivnem intervjuju za našo revijo razmišlja tudi predsednik sveta SDS in ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar, ki poudarja, da ni prepričan v hitro končanje mandata sedanje vladne koalicije. Hkrati pričakuje, da bo predsednika vlade nadomestil »tehnični mandatar«. »Golob bo šel, to je skoraj gotovo. Sprejeti mora še tisti 10-milijardni zakon o obnovi, da si njegovemu nasledniku ne bo treba mazati rok s sprejetjem netransparentnega zakona epskih razsežnosti. Kot uvod v svoj mandat bo novi tehnični premier imel zakonsko podlago za visoko trošenje davkoplačevalskega denarja. V takšnih okoliščinah ne bo veliko interesa za predčasno končanje mandata.« V naslednjih tednih in mesecih tako po Janši pričakujemo vse prej kot stabilno okolje za potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi. Slovenija mora tudi zato nujno strateško stabilizirati notranje razmere. »Edina demokratična pot do te rešitve so čimprejšnje volitve v državni zbor ter nato oblikovanje močne in operativne Vlade RS, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči. Za zdaj zgolj stranka SDS razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega strateškega sveta SDS. SDS je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost. Za volitve in po njih pa bo treba pritegniti tudi mnoge, ki so se doslej kljub nesporni sposobnosti in moralni integriteti izogibali delu za skupno dobro v okviru izvršilne oblasti. Zamujenega je namreč veliko …«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine