18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Ne čevlji, draginja je problem!

Piše: dr. Stane Granda, zgodovinar, publicist in politični analitik

Menjava oblasti je za slovensko družbo še vedno šok. Zadnja še posebno, ker je sledila nepričakovani volilni zmagi in doslej ne videni nadutosti zmagovalcev. Po velikih uspehih prejšnje vlade, ki ni samo reševala države kot take, kot pri Zujfu, ampak državljane, dejansko je bila dosežena neverjetna uravnoteženost med enim in drugim, je sledil volilni polom.

Dvig izjemnega osebnega in družbenega standarda za Slovence ni vrednota! Ne gre toliko za oportunizem, katerega tipičen primer so ljudje, ki so s solzami v očeh dočakali Hitlerjev obisk v Mariboru in potem vkorakanje partizanske vojske, ampak za hujše. Spominja na prevlado potrošniške mentalitete, ko ljudje množično vdirajo na razprodaje in kupujejo, kar vidijo. Popolna iracionalnost. Zakaj? Posledica družbene tranzicije; podobne primere poznamo tudi iz drugih nekdanjih komunističnih držav ali še kaj hujšega. Kadar stvari ne znamo pojasniti, pravimo, da so vzroki kompleksni.

Nediferenciran odnos do nove vlade kažejo reakcije na poplesavanje predsednice parlamenta pred častno četo in prapori na nedavni osrednji proslavi državnega praznika. Lahko se je strinjati z onim, ki se sprašuje, ali je s »podstrešjem« drugega človeka v državi vse v redu. Priznava presenečenje, spontanost: »Če pa se kdo počuti užaljenega ob moji reakciji, se mu iskreno opravičujem.« Nekaj hudo neurejenega je v njenem dojemanju družbe in države. Premalo je opozarjati, da je tipičen primer usmerjenega izobraževanja. Ne dojema, da ni žalila ljudi, ampak državo na večer praznika, ki se spominja največjega dosežka Slovencev v zgodovini. Častna četa in prapori so bili postrojeni zaradi najvišjih predstavnikov države, njenih simbolov. Ni jih pozdravila, ni jim namenila dolžnega (!) spoštovanja in pozornosti. Obrnila jim je hrbet. Lani so pripadnike garde opljuvali, letos jih je predsednica parlamenta ignorirala! Njeno vreščanje v parlamentu dokazuje, da se ni sposobna obvladovati. Namesto da bi se globoko zamislili o njeni primernosti za eno najvišjih funkcij v državi, skušajo mediji vse skupaj razvodeniti v prepir med privrženci in nasprotniki nove vlade ali pa celo kot pojave »mačizma«.

Opozicija še ni dojela resnosti razmer in groženj slovenski prihodnosti. Dosežke Janševe vlade so sistematično izničevani. Vse napake in pomanjkljivosti sedanje – od rdečih čevljev predsednice parlamenta do popolnega neobvladanja – državne vladne ekipe meče v en koš. Ni vse enako! V dneh, ko standard državljanov rapidno pada in bi pričakovali organizacijo protidraginjskih demonstracij, se državljani zaposlujejo z barvo čevljev drugega človeka države. Ne število zamenjanih, nekompetentnost novih je bistvena. Cvikl viceguverner?! Slabše se je v preteklosti izkazal, bolj je neprimeren, više je postavljen. Predsednica parlamenta postaja samo vrh ledene gore! Mnoge moti pomanjkljiva izobrazba ministra za gospodarstvo Matjaža Hana, ki je vsaj v osebnem življenju dokazal, da zna obračati denar, manj pa državna sekretarja, od katerih Židan še svojih prašičev ni obvladoval, Frangeš pa prezira znanje ekonomije. In kje sta sedaj? Imenovanje Marjana Šarca za obrambnega ministra ni samo neprimerno, ampak je žalitev, degradacija Tonina in velikega dela, ki ga je v  vladi opravila NSi. Njeni poslanci bi se lahko vsaj toliko samospoštovali, da ne bi kazali niti trohice pripravljenosti za kolaboracijo s sedanjo vlado. Upajmo, da bo stranka preprečila   predsedniško kandidaturo Ljudmile Novak, ki jo vsiljuje krog iskalcev »žlahtne«, beri samomorilske desnice Kocbekovega tipa. Upajmo, da se bo končno nehala ukvarjati predvsem z Janšo, ki naj bi jih rezal kot »salamo«. V resnici jih brez njega ne bi več bilo. Vprašanje je, zakaj niso prva desna stranka, kar bi glede na slovensko preteklost in razmere v družbi morali biti. Zakaj ignorirajo nauk in način delovanja J. E. Kreka?

Stanje v Slovenija postaja tragično in usodno! Predvsem za državljane in posledično državo! Dosežke prejšnje vlade izničujejo tako hitro, da državljani tega še niso dojeli. Opozicija mora biti skrajno resna in odgovorna. Priča smo sistematičnemu uničevanju države, načrtnemu siromašenju državljanov! Golobova barka je nerešljivo nasedla. Kučan ni podprl Kosove, ker jo potrebuje za zamenjavo Goloba!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine