-0.4 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Naredimo konec zavajanju ljudi!

Piše: Janez Remškar, zdravnik in publicist

Odkar pomnim, nas uradni, nacionalni, mediji zavajajo! V svetu je medijska scena, kakršna koli že je, praviloma uravnotežena! Zakaj? Ker je ekonomska moč družbe uravnotežena, ker je nastajala skozi čas, na osnovi sposobnosti posameznikov in skupin in bila v smislu politike razporejena tako ne levo kot na desno.

Pri nas ni tako! Večinsko so mediji, v mislih imam izključno dnevno informativni program, premaknjeni močno v levo! Ves povojni čas so Slovenski poročevalec, Delo, celo Pavliho, da RTV SLO ne omenjam, obvladovali in nadzorovali komunisti! To se je nadaljevalo tudi po osamosvojitvi. V procesu privatizacije so bili, na osnovi zakona o privatizaciji, sprejetega v času vlade dr. Drnovška, v prednosti nasledniki komunistov in tako prišli do ekonomske moči in s tem do obvladovanja medijev! Od tu tudi dolgo obdobje predsedovanja programskemu svetu iz strani g. dr. Kocjančiča, nadalje g. Baškoviča, ki sta bila oba visoka funkcionarja v času bivšega totalitarnega sistema! Tudi sestava programskega sveta ni nikoli omogočala vsaj uravnoteženja informativnega programa!

Sedaj, ko se je to zgodilo prvič, so novinarji informativnega programa zgroženi. Zgroženi in »prizadeti« do te mere, da svoje kolege, ki ne mislijo enako kot oni, zmerjajo z psi! G. Štefančič, katerega oddaja Studio City, je bila med najbolj neuravnoteženimi, si je dovolil opazko, da je njih, levih, »jebeno več«! Ob tem noben novinar iz skupine protestnikov, ni imel nobenih pripomb v smislu sovražnega govora! Še več! Tudi izjave, kandidata za predsednika vlade dr. Goloba o fašistih, ki naj bi bili na vladi in kasneje, pred drugim krogom predsedniških volitev, da oni, Svoboda, ne bodo dovolili, da bi mračne sile prevzele to mesto, so bile skrajno nedemokratične! In spet iz ust, izpod peresa »demokratičnih, profesionalnih« novinarjev nobenega zgražanja. Zgražanja pa je iz strani teh »poštenih« novinarjev na pretek ob vsakem twitu Janeza Janše! Vsaka poštena, nepristranska oseba, Slovenka ali Slovenec, lahko to vidi. Seveda če to želi in če v ozadju nima svojih ekonomskih interesov, povezanih z Gibanjem Svoboda!

Kar se tiče svobode, smo jo že imeli, obilo, po letu 1945: Šala! Treba je le prebrati nekaj knjig, z objavljenimi dokumenti ( da ne bo očitkov o potvarjanju zgodovine). Pobiti in umorjeni iz strani komunistov po vojni, so bili v resnici najbolj svobodni. Kako svobodni so bili drugi, recimo, kako nadzorovani so bili v svetu poznani pisatelji kot so Boris Pahor, Edvard Kocbek in Drago Jančar je prav tako nujno prebrati!  Ali lahko bivši komunisti in njihovi nasledniki še tudi sedaj govore o potvarjanju zgodovine?

Verjamem, da bodo še kar naprej vztrajali pri svoji resnici, ne glede na zgodovinska dejstva! Še raje pa nas bodo opozarjali, da je treba gledati naprej, da mlade zanima le prihodnost! Ali res? Ali ne poznajo besed vsakega profesorja- zgodovinarja iz srednje šole, da nas zgodovina opozarja in uči! Ne tega za svoje potrebe obvladovanja oblasti in predvsem ekonomije, ne poznajo!

Spoštovane Slovenke in Slovenci! Ali bomo še kar naprej vztrajali in mirno gledali  agresivnost »a la Marcel Štefančič at company«? Prepričan sem, da je tudi iz naše strani potreben drugačen pristop, ki ga moramo začeti z resno zahtevo in aktivnostjo  za ukinitev obveznega prispevka za RTV Slovenija!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine