8.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Na oblasti Svoboda, svobode vse manj

Piše: Lucija Kavčič

Priča smo nerazumnim, klientelističnim potezam vlade, kot sta drag nakup prenosnikov, ki se prašijo v skladišču, in preplačan nakup dotrajane stavbe, kamor naj bi namestili sodniške službe, pa okoli nje ni niti parkirišč!

Omejiti poskušajo celo svobodno izbiro staršev, da svoje otroke iz teh ali onih razlogov vpišejo v zasebni vrtec namesto v javnega. Nekdo hoče, da bi iz zakona, ki ureja subvencioniranje vrtcev, črtali člen, ki določa, da se vrtec subvencionira tudi otrokom v zasebnih vrtcih, čeprav je teh otrok le okoli pet odstotkov. Če bi morali plačevati polne cene oskrbe, marsikateri starši svojim otrokom ne bi mogli privoščiti zasebnega vrtca. Lahko bi kateri ostal celo brez varstva, posebej če so čakalne vrste v javni vrtec dolge.

Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih in Združenje zasebnih vrtcev sta na njuni seji Odbora  DZ za izobraževanje pojasnila vse okoliščine in stopila v bran pravici do izbire in pluralnosti, vendar ni bilo s strani ministrstva za izobraževanje nobenega zagotovila, da do ukinitve subvencij zasebnih vrtcev ne bo prišlo, še več: izmikali so se in se izgovarjali, da to ni njihovo stališče in da bodo podali svoje mnenje, ko bo predlog novele zakona pripravljen. Zato je mogoče sklepati, da na ministrstvu niso proti tej možnosti in deležniki so odšli s seje v skrbeh.

Še huje je bilo na nujni seji Odbora DZ za zdravstvo, ko so poslanci Gibanja Svoboda zdravniško stroko kritizirali in žalili s trditvami, da so bili zdravstveni delavci v času covida preplačani in da so nabavljajo nepotrebno medicinsko opremo, ter pri tem kot primer navedli respiratorje. Zdravniki v teh dneh nadaljujejo s stavko; zdravstvene ministrice na pogajanja ne bo, pa bi morala biti prva tam!

V začetku tedna so tri dni stavkale tudi upravne enote po državi. Medtem je nova kmetijska ministrica postregla s svojo prvo »cvetko« − v imenu solidarnosti bi ukinila marže za dobavitelje in trgovce ter z eno potezo anulirala trgovino! Kar sama se je napovedala v uredništvo kmetijske oddaje na RTVS in v njej med predstavitvijo izrazila olajšanje, da kmetje v Sloveniji ne nameravajo stavkati. Mar res ne?  Glede na to, da so nekateri kmetje v znak nestrinjanja, da so Čalušićevo postavili za ministrico, kurili kresove, dvomim o njenih besedah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine