-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

»Molče opravljajte svoje delo in vse bo v redu«

Piše: Petra Janša

Priporočam vam, da preberete pogovor z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem, ki kot glas vpijočega v puščavi že leta opozarja na anomalije v slovenskem pravosodju.

Zaradi svojega kritičnega pogleda na delovanje slovenske pravne države, zlasti sodstva, se je že večkrat znašel pred komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu; nazadnje mu je slednja pokazala rdeči karton, češ da je ravnal neetično glede izjav v zadevi Masleševa diploma. Kot je dejal Zobec za naš tednik, te etična komisija »za pravno stališče, ki ni všeč vrhovom politične moči v sodstvu, četudi to stališče temelji na prepričljivi argumentaciji, podprti s sodno prakso vrhovnega sodišča in na nespornih, resničnih dejstvih, razglasi za neetičnega, tistega, ki ga je izrekel in utemeljil, pa ga obdolži neetičnega ravnanja«, kot je v teh dneh njega. Omenjena komisija je Zobca namreč obdolžila, da je ravnal, ne boste verjeli, s slabimi, hudobnimi nameni. Zobec pri tem pove, da grejo v tem primeru celo onkraj zloglasnega 133. člen KZ SFRJ, kjer je morala biti obdolžencu poleg hudobnega namena dokazana še neresničnost dejstev, ki jih obdolženec širi. »Danes, 33 let po padcu berlinskega zidu pa etična komisija resnico razglasi za neetično.« Vsem bralcem pa Zobec v pogovoru priporoči, naj na spletni strani najdejo in preberejo pismo Vacla Havla, ki ga je leta 1975 naslovil na Gustava Husaka, takratnega generalnega sekretarja češkoslovaške komunistične partije, vsebino pa naj primerjajo s stanjem demokracije v Sloveniji. Med drugim je Havel v tem pismu zapisal naslednje postulate komunističnih oblastnikov: »Izogibajte se politike, kar se le da. Prepustite jo nam. Naredite le to, kar vam mi rečemo, ne imejte preglobokih misli in ne vtikajte svojega nosu v stvari, ki se vas ne tičejo. Molče opravljajte svoje delo, skrbite zase in vse bo v redu.«

Zobec ugotavlja, da bodo vsi, ki imajo bolj kritičen pogled na delovanje slovenske pravne države, zlasti sodstva, težko svoje misli artikulirali v Sloveniji.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine