0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Moje odprto pismo Mateju Toninu

Piše: Gašper Blažič

Dragi Matej, ne zameri mi, ker te tikam, čeprav bi protokol zahteval drugače. Sva namreč stara znanca in, četudi sva se v preteklosti nekaj časa morda grdo gledala, vendarle tisto dobro ostane, slabo pa izgine. Z moje strani ni nobene zamere do tebe, to ti lahko že uvodoma zagotovim. In bi te prosil, da če sem bil kdaj preoster do tebe, tudi ti meni odpustiš. 

Ne, ne bom ti bral levitov. Niti tebi niti stranki, ki jo vodiš. Prav nasprotno. Nova Slovenija je v vladi, ki se sedaj poslavlja, odigrala tvorno vlogo, ne glede na to, da je bila deležna tudi hudih pritiskov s strani raznih stricev, medijskih mogotcev in podobno. Mnogi so pričakovali, češ vi boste drugačni in se boste uprli, pustili »janšiste« same in šli v koalicijo s pravimi “domoljubi”, ki imajo srce »na levi«. Doslej se niste pustili zapeljati in upam, da bo tako tudi ostalo.

Sedaj prihaja čas, ko sta SDS in NSi v opoziciji. Nista enaki, sta pa enakopravni, ne glede na različno število poslancev. In računam na to, da bosta obe aktivno predstavljali svoje rešitve za vse, kar se bo v Sloveniji dogajalo v prihodnosti. Obeti – to moraš priznati – za zdaj niso dobri. Napoveduje se namreč podiranje tistega, kar je vlada dve leti gradila, z njo pa tudi ti in tvoj krog ministrov iz NSi. Veliko ste delali, bili ste razvojno usmerjeni in to je na koncu dalo tudi rezultate. Škoda le, da velik del javnosti tega ni znal prepoznati in je raje nagradila tiste, ki so že vnaprej obljubljali nove davke in staro tranzicijsko realnost.

Ker si bil sam dve leti obrambni minister in si že v samem začetku moral zagotoviti dovolj zaščitne opreme ob začetku epidemije covid19 v zelo zaostrenih razmerah, je jasno, da na tem področju ne morem nikomur soliti pameti. Vem tudi, kako si se v tem obdobju soočil tudi s starimi tranzicijskimi plenilci, ki so ves čas prežali na predsednika vlade in ministre, tudi tebe. Niso ti prizanesli. Hoteli so, da bi, tako kot tvoj rojak Marjan, nekdanji predsednik vlade, tudi ti vrgel puško v koruzo. Ni jim uspelo. Kot kristjan ves čas opazujem, na kakšen način nasprotniki nastavljajo zanke. Tudi tako, da vnašajo semena razdora med programsko sorodne stranke in celo znotraj strank. Bil sem zadovoljen, da ste se v vodstvu NSi že pred časom distancirali od občasnih izjav nekdanje predsednice Ljudmile Novak. Sam si se sicer diplomatsko izognil konfliktu, češ da zaradi drugačnih mnenj v stranki nikogar ne izključujete. Temu ne oporekam in to je odločitev vas in vodstvenih organov stranke. Moje mnenje pa je vseeno, da imajo njene izjave velikokrat razdiralen učinek.

Mnogi simpatizerji SDS in NSi so bili razočarani nad dogajanjem ob razdelitvi vodstvenih mest v delovnih telesih Državnega zbora RS. Tudi sam nisem zadovoljen, to rad priznam. Ni pa zdaj to nek osrednji problem. Bolj me skrbi, da bi takšna dejanja lahko postala nekakšna odskočna deska za tiste, ki bi radi opozicijo oslabili z metanjem kosti, zaradi katerih bi se opozicijske stranke grizle med seboj, tranzicijski plenilci pa bi nemoteno plenili. To bi bila prava katastrofa za Slovenijo in te res prosim, da za vsako ceno preprečiš takšne poskuse vnašanja razdora, ne glede na to, od kod prihajajo.

Upam tudi, dragi Matej, da se zavedaš, kaj pomeni prihod nove Golobove vlade. Tvoj neposredni naslednik na ministrstvu za obrambo bo Marjan Šarec, s katerim prihajata iz iste občine. Dobro ga poznaš, prav tako tudi njegove botre. Na notranje ministrstvo prihaja bivša generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Tudi njo dobro poznaš. Navsezadnje si bil v času Šarčeve vlade predsednik KNOVS. Zato zelo dobro veš (tudi zato, ker je veliko podatkov, ki kroži na KNOVS, insajderskih in ne smejo v javnost), kaj vse se je dogajalo, koliko se je vohunilo za politiki (tudi tistimi iz NSi!), kadrovalo v Sovi (»Lepa Nataša«), kako se je pral denar in kako so mnogi policijski in tožilski funkcionarji gledali stran, ko se je pral iranski denar v NLB. In ne pozabi, kako so tudi tebe hoteli zlomiti s kazenskimi ovadbami.

Tega ne govorim zato, ker bi te napeljeval k maščevanju. Verjamem pa, da si sedaj že veliko bolj izkušen in tudi veliko manj naiven kot prej. Ko gre za državo, je potrebno biti odločen. Vsi vemo, da gnili kompromisi ne prinašajo volilnih glasov.

Torej: računam na to, da bo že v kratkem nastala vlada v senci oz. strokovni svet. Morda skupni s strankami (SDS, Povežimo Slovenijo), morda vsak s svojim, tega ne vem. Prosil bi te, če dobro razmisliš o tej možnosti. Tudi sam imaš kot predsednik stranke v rokah škarje in platno.

In še to: tole pismo sem napisal povsem v svojem imenu. Tokrat pišem kot državljan in niti ne kot novinar (čeprav je to pismo objavljeno na medijskem portalu), niti v imenu SDS (pa drugače nisem njen član), niti v imenu vlade, ki odhaja, in niti v imenu katerega od društev in združenj, katerih član sem. Gre za izključno moja osebna stališča in opažanja.

In upam, da se kdaj srečava na kakšni kavi.

Obilo blagoslova in lep pozdrav.

Gašper Blažič

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine