18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Mentalna beda v sodni veji: Pogled dol in prepognjena hrbtenica«, pogoj za obstoj, če ti ugled »utrjujeta« bivši udbaš in kršitelj človekovih pravic?

Piše: Vančo K. Tegov

Državnotožilski svet ima od druge polovice decembra  naprej dvoglavo vodstvo, ki bolj spominja na trde stalinistične čase s nastavljanjem dvojca Furlan-Fišer, prvi kot predsednik vrhovnega državnega tožilstva, drugi pa kot podpredsednik, sicer pa nekdanji generalni državni tožilec. In to naj bilo garancija za  poglobljeno zaupanje v pravno državo?

Tožilstvo 1974-2024: ni razlike, iste »buče«, enaka praksa! Podobnost med prej in sedaj, več kot očitna! Opazna ne-razlika med slovenskim tožilstvom v diktaturi leta 1974 in v “svobodi” leta 2024 je v nebo vpijajoča.

Harij Furlan spada med preverjene kadre slovenske levice, saj je svojo kariero začel pri Službi državne varnosti oziroma Udbi. Ta se je prek svojih podjetij tudi po osamosvojitvi Slovenije vrinila v ekonomijo kot dobavitelj medicinske opreme in tehničnih pripomočkov. Vzorec gospodarskega delovanja Udbe je dodobra razkrit, po tem modelu pa je več kot desetletje poslovalo tudi podjetje družine Furlan z imenom Primsell. Nekoč so bile cigarete in viski, danes medicinska oprema. Črni denar za »varno« delo.

Zvonko Fišer je v sedemdesetih in osemdesetih letih med drugim kazensko preganjal dva duhovnika. Najbolj čudi v vsem tem da so naplahtali nekaj znanih (vsaj avtorju) tožilcev ki so delovali  na celjskem tožilskem parketu. Meni osebno je največje razočaranje Nadja Sovinc, višja tožilka, do pred desetimi leti sodniška “siva miš” na enem od okrajnih sodišč v okolici Celja, ter Ivan Žaberl-Žan,  najbolj znani »mehanik« med  tožilci kasneje, pa ob primerni »strategiji« podmazovanja vseh v hierarhiji  tožilstva,  znan kot vodja celjskih tožilcev.

Pravosodje, da te kap!

Četudi nebi imeli »titovk« na glavi ali pionirskih kapic, se jih lahko identificira  na »kilometer«. Leta 2024 žal to predstavlja sramota vseh sramot. Sredi normalne dojemajoče in ob možnih deviacij  spodobno reagirajoče Evrope, imamo bastion, nepremakljiv mentalni zid v sferi pravosodja. Da bo slika popolna, se tu da prišteti še pravosodno ministrico, sicer nekdanjo odvetnico balkanskih vojnih zločincev, ki z levo roko podpisuje pogodbe za fantomske stavbe in za fantomske zneske v manj kot 24 urah, da  le realizira »ukaz« o prenosu denarja nujno potrebnim »ozadjem« preko nekega podjetniškega »Geliebterja«, le da se  je pravim  in primernim prilepil.

Bojim se, da bodo k nam začeli hoditi Belorusi in Severni Korejci na strokovno izobraževanje. Bilo bi smešno, če ne bi bilo žalostno in nepredstavljivo za 21. stoletje!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine