22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Med premierjem in njegovo karikaturo ni velikih razlik

Piše: Žiga Korsika

»Če ne govoriš o miru, ga ne moreš doseči.« Te besede je izrekel finski predsednik Alexander Stubb na mirovni konferenci v Švici, ki se je je udeležilo skoraj 100 državnih delegacij. Kot je dejal finski predsednik, je bila konferenca korak v pravo smer, čeprav ni prinesla miru. Preden bo nastopil mir, bo treba narediti še veliko takšnih korakov. Večina držav, skoraj osemdeset, med njimi Slovenija, se je podpisala po izjavo, da je lahko edina podlaga za trajni mir obnovitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine.

Med podpisanimi pa bi zaman iskali slovenskega premierja. Na konferenci ga je nadomestila predsednica države Nataša Pirc Musar, in to s precejšnjo mero nejevolje. Rekla je: »Jaz se zelo dobro zavedam, kako pomembna je ta mirovna konferenca. Resno sem vzela to svojo odgovornost in se seveda odločila, da preložim vse obveznosti, ki sem jih imela za ta dva dneva.« Predsednica države je kakopak namignila, da se Golob ne zaveda pomembnosti mirovne konference. In imela je prav.

Predsednik ni imel pomembnejših obveznosti. Odpravil se je čez lužo, na dopust. Raje, kot da bi govoril in skušal prispevati k miru v Ukrajini, je govoril o košarki in o Dončiću. Namesto da bi košarkarski as obiskal premierja, je premier obiskal košarkarskega asa. Namesto da bi premier reševal čakalne vrste v zdravstvu, je s svojo partnerko stal v vrsti pred športno dvorano.

Premier je s svojim dopustom v ZDA po hudem volilnem porazu na evropskih volitvah še enkrat potrdil, da imajo njegovi kritiki prav. Očitajo mu namreč vrsto napak, med drugim laganje, življenje v vzporedni resničnosti, kjer se v »svobodi« cedita med in mleko in se vrstijo neizpolnjene obljube, avtoritarni popadki, brezidejnost, nezanimanje za državne zadeve, napačne prioritete in na koncu, s čimer se je pri pregovorno delovnih Slovencih še najslabše zapisal, lenoba. Na tej točki morajo tudi njegovi največji podporniki priznati, da očitki, ki so jih proti njemu uperili njegovi kritiki, niso samo karikatura njegovega dela in javne podobe. Nasprotno, premier je svojo javno podobo lastnoročno poistovetil s karikaturo samega sebe. V veliki meri sta postale eno in isto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine