22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Majski razmisleki o krvavi vojni v Ukrajini

Piše: Dr. Andrej Fink

V obrambni vojni v Ukrajini se bližamo neki definiciji. Ves svet špekulira o skorajšnji ukrajinski protiofenzivi. Po normalni logiki bi se ta protiofenziva po informacijah morala časovno zgoditi kar jutri.  V teh zadevah pa je treba razmišljati antilogično, mimo normalne logike ali celo proti njej. V normalnem umevanju moramo besedam dajati določen pomen, da se sploh lahko sporazumemo. Če nam kdo reče, da je nekaj belo, moramo verjeti, da je tisto bele barve. Če potem spoznamo, da je drugačno, smo spoznali, da so nam lagali. Z lažjo pa se v normalnem življenju ne da živeti. Na strateškem področju je to drugače, ker je varanje njegov sestavni del. Če kdo reče sever, je treba razumeti, da gotovo ne bo to, temveč jug ali katera druga stran neba. Zato, če se znajdemo s špekulacijo, je treba vedeti, da je skoraj gotovo vsak sklep vsaj zelo relativen. Če mediji pričakujejo ukrajinsko protiofenzivo časovno že kar »jutri«, je gotovo, da jutri ukrajinske protiofenzive še ne bo. 

Ukrajina je previdna. Protiofenziva gotovo bo, a takrat in tako, kot bo   primerno. Medtem pa krepi, dobiva obljubljena vojaška sredstva in strelivo, uri svoje vojake v modernejšem orožju ter izpopolnjuje strateške in taktične načrte. Seveda isto počne Rusija in pripravlja obrambne linije. Številčno in teritorialno je Rusija na boljšem, kar je bila njena značilnost v vseh vojnah, ki jih je vojevala v zadnjih stoletjih (v 18. proti  Švedom, v 19. proti Napoleonu, v 20. proti Nemcem). Več ima vojakov in ozemlja. A se je to hkrati pokazalo tudi kot šibkost.  Dosežki njene vojske niso bili vedno tolikšni, kot bi jih sugeriralo število. Razsežnost ozemlja je bila vedno njej v prid, a to, kadar je šlo za vojne širokih dimenzij. Tokrat je vojni spopad v Ukrajini ozemeljsko omejen. Pa tudi ofenzivnost ali defenzivnost igrata svojo vlogo. Nedvomno je za Ukrajino ta vojna defenzivna. V njej napenja vse svoje sile, da se agresije obrani. Rusija pa, čeprav brezupno argumentira, da je v defenzivi, ker »brani svoje ljudi, ki so v Ukrajini drugorazredni«, v svoji ofenzivni akciji, ki jo je sprožila, ni bila tako učinkovita, kot bi pričakovali od nekoga, ki začenja oborožen konflikt. Če ga začneš, moraš imeti dovolj zagotovil, da boš uspešen, sicer si bitko oz. vojno izgubil že na začetku. Rusija kaže, da njeno poveljstvo in vojaštvo nista kvalitetni.

Tem razmišljanjem je treba dodati tudi bolj konkretne dejavnike. V Evropi in tudi drugje je zgodovinsko jasno, da so se vse vojne začele in vojevale v pozni pomladi, poletju in zgodnji jeseni. To ni absolutno, saj se tudi pozimi da kaj napraviti. Vendar ekstremne podnebne razmere otežujejo vojne operacije na kopnem. Kombinacija mraza z nestopljenim snegom skrajno otežuje gibanje, ko se pa sneg začne topiti, povzroča težko prehodna močvirja, v katerih je še gosenični pogon tankov in oklepnikov lahko ustavljen. Upoštevati je treba, da je Ukrajina pretežno ravninsko ozemlje (prav zato je žitnica). Za uspešno protiofenzivo mora Ukrajina najprej dočakati dovolj suha tla. Ta pomlad pa je tam še vedno zelo mokra. Dočakati mora tudi zadovoljivo količino od Evrope in drugod obljubljenih tankov in streliva za daljše vojevanje,  da se ne bi sredi protiofenzive znašla v pomanjkanju.

V tem kontekstu je bitka za Bahmut nekaj simbolnega. Je tudi dokaz ruske nemoči po večmesečnem bojevanju za zavzetje tega mesta. Zadnje dni kaže, da se tam dogajajo premiki v prid Ukrajincem, ki se prej niso. Če je verjeti novicam, imajo vagnerjevci tam hude izgube, ruske čete pa zapuščajo položaje. Še hujše je, da plačanci izgubljajo mednarodni kredit kot uspešni in srditi borci. Rusko vojsko pa sam njihov vodja Prigožin omalovažuje. Putin je mesto hotel zavzeti do 9. maja. Ni mogel. Vsakoletna velika proslava je bila letos precej bleda.

Če Putin v tej vojni ne zmaga na prepričljiv način, je poražen. Očitno do sedaj ne zmaguje. Podporniki Ukrajine menimo, da ne bi smel zmagati. Putin meni, da na vsak način mora. Vmesnih možnosti pa ni. Zato njegovi privrženci po svetu tako nagovarjajo k diplomatskim pogajanjem, da bi na neki način rešili svoj zelo okrnjeni prestiž. Če bo Ukrajini v protiofenzivi dobro kazalo, se bo v tistih krajih začenjala nova zgodba za Evropo in za svet. O tem pa kdaj drugič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine