-1.9 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Leto nad vsemi pričakovanji

Piše: Vida Kocjan

Slovenija je raven gospodarske uspešnosti pred epidemijo presegla že v letošnjem tretjem četrtletju, kar je izreden dosežek. Še nedolgo tega je namreč veljalo, da bomo leto 2019, to je čas pred največjo zdravstveno krizo doslej v državi, presegli šele v prvi polovici prihodnjega leta. Zadnji podatki tudi kažejo, da bo slovenska gospodarska rast v iztekajočem se letu za okoli odstotno točko višja od napovedane in bo okoli 7 odstotkov.

Hitreje od pričakovanj raste zlasti zasebna potrošnja, ki jo poleg prilagajanja potrošnikov in povezanih dejavnosti spremenjenim razmeram podpirajo tudi ugodnejše razmere na trgu dela. V državi imamo najvišjo zaposlenost, še nikoli doslej ni bilo zaposlenih več kot milijon državljanov in državljank. Tako je tudi stopnja brezposelnosti rekordno nizka; na zavodu za zaposlovanje je vpisanih okoli 66 tisoč iskalcev zaposlitve, kar je na ravni uspešnega leta 2008. Nikoli prej in nikoli po tem ni bilo tako.

Visoka zaposlenost in nizka brezposelnost pomeni tudi manj socialnih transferjev, državljani s svojim delom lahko ohranjajo in izboljšujejo svojo blaginjo. Vse to je velik uspeh.

Prihodki gospodinjstev so višji, posledično se s tem povečuje potrošnja, viša se gospodarska rast, zvišujejo se tudi davčni prihodki v državno blagajno.

Razlog za to so nedvomno pravočasni in pravilni ukrepi vladne koalicije, ki je z devetimi protikoronskimi svežnji pomagala tako gospodarstvu kot prebivalstvu. Ta čas se uveljavlja deseti protikoronski sveženj, ki prinaša nove ugodnosti ne samo gospodarstvu, ampak tudi upokojencem in nasploh socialno šibkejšemu delu prebivalstva.

Epidemije in s tem povezane zdravstvene krize sicer še ni konec, pri tem je z vidika zdravstvenih razmer še precej negotovosti. Za prihodnja gospodarska gibanja bodo namreč ključne epidemične oziroma zdravstvene razmere. Kljub temu pa makroekonomisti menijo, da bo Slovenija tudi v letu 2022 uspešna, saj napovedujejo 4,7-odstotno gospodarsko rast.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine