9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Leto 2022 v znamenju živali?

Piše: Gašper Blažič

Naj bo leto 2022 brez m(M)ačkov v predvolilnem žaklju in g(G)olobov na vladni strehi.

Po nekajmesečni prekinitvi komentiranja mi je, moram priznati, kar težko. Morda že zaradi tega, ker se je v tem času v mili mi domovini nabralo cel kup bizarnosti. Ampak, hvala Bogu, v nasprotju z lanskim letom bomo lahko polnočnice spremljali v živo, medtem ko prvorazredni ljubitelji veselega decembra protestirajo – pomislite, zaradi kuhančkov in pleskavic.

Je pač tako, da obstaja kvalitativna razlika med preživljanjem božičnih praznikov (ja, po zamisli Evropske komisije samo še praznikov, nič »božičnih«!) na bolj duhoven način in veseljačenjem v slogu decembrske nakupovalne mrzlice, ki jo je začel t. i. črni petek. In to z nasmehom, ki most gradi do ljudi. In če sporočilo angelov na betlehemskih poljanah oznanja mir v srcih ljudi, kar pomeni tudi več vere in manj strahu, potem lahko upam, da bomo v novo koledarsko leto zaorali tudi z manj žolča pri razpravah o cepljenju in ukrepih. Tudi sam sem pred letom dni, prav na 30. obletnico plebiscita, dočakal dan, ko sem izvedel, da sem pri okužbi s korono tudi sam »notr padu«. K sreči brez hujših posledic, a za mnoge se je to tragično končalo – pa si lahko še tako lažemo, da covid-19 ne obstaja. In seveda, na drugi strani moramo Branku Masleši na besedo verjeti, da je res diplomiral, kajne? Če lahko v Sloveniji avtomehanik postane tožilec, šivilja in lesarski tehnik pa zasedeta premierski stolček, zakaj ne bi en sarajevski kadija-diplomant postal vrhovni sodnik? Ja, tako preprosto je to.

Naj nas torej ne prestrašijo niti boljševiška govorica kulovcev, niti covid-22 (po domače: omikron), niti razgrajanje protestnikov, niti Golobov m(M)aček v predvolilnem žaklju. Pa čeprav bo leto, ki je pred nami, hudo vroče. Vemo, kaj moramo storiti – iti na volitve in podpreti to, kar je za Slovenijo najboljše. Volilna abstinenca bi bila, tako kot tudi »novi obrazi«, voda na mlin tranzicijskim plenilcem, ki bi radi svoj »sveti gral« dobili nazaj in tako nadaljevali izročilo Staneta Dolanca iz leta 1972. Saj veste: »…če ne bi bili mi, bi to pomenilo, da je nekdo drug …« Pa blagoslovljen Božič in še bolj blagoslovljeno leto Gospodovo 2022.

Gašper Blažič je novinar Demokracije, urednik njenega dnevnega deska ter urednik portala Blagovest.si.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine