12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Le volivci so tisti, ki lahko stvari spremenijo

Piše: Dr. Vinko Gorenak

Spoštovane gledalke, spoštovani gledalci Nove24TV. Mesec je naokoli in spet se vidimo. Kar precej dogajanja je bilo v tem času, ki ste ga lahko spremljali, a naj k temu dodam še svoj pogled. Ali veste, koliko oseb v Evropi je opravljalo najpomembnejše funkcije v svoji državi in tudi v Evropi? Seveda mislim na osebe, ki so opravljale naloge poslanca v nacionalnem parlamentu, poslanca v evropskem parlamentu, osebe, ki so vodile politične stranke in na volitvah zmagale, bile predsednik nacionalnega parlamenta in predsednik vlade, povrhu pa so bile še na mestu predsednika države?

In glej ga zlomka. Še kako drži tisti stari ljudski pregovor, ki pravi, da je dobrota sirota. Borut Pahor je pred leti povabil nepomembno novinarko, ki je za potrebe slovenske nacionalne televizije poročala iz Bruslja, da na listi Socialnih demokratov kandidira za poslanko v evropskem parlamentu. In zgodilo se je. Nepomembna novinarka je postala poslanka v evropskem parlamentu. Kasneje je zasedla še mesto predsednice Socialnih demokratov, stranko popeljala na volitve v Državni zbor leta 2022 in stranka je dobila le 7 poslancev. Borut Pahor, tisti, ki jo je povabil v politiko, pa je leta 2011 dobil kar 29 poslancev. Uganili ste, govorim o Tanji Fajon.

Tanja Fajon je izdala svojega dobrotnika Boruta Pahorja. (Foto: STA)

Ni mi sicer popolnoma jasno, zakaj je Borut Pahor po preteku predsedniškega mandata izrazil pripravljenost za ponovno aktivacijo pri Socialnih demokratih Tanje Fajon. Upam, da se zaveda svoje politične teže tako doma kot v Evropi in svetu in da je bila ta njegova poteza zgolj in samo namerna provokacija, na katero so pri Socialnih demokratih Tanje Fajon nasedli.

Prav neverjetno je namreč, da si Pahorjeve vrnitve ne želijo. S politično stranko, ki zavrača tak politični kapital, ki ga Borut Pahor ima, je nekaj hudo narobe in je samo še na poti propada. Seveda si lahko le želimo, da Borut Pahor ostane v Sloveniji, da skupaj s somišljeniki ustanovi novo sredinsko politično stranko, ki se bo lahko povezovala tako na levo kot na desno in ne bo nikogar izključevala.

Vlada Roberta Goloba pa nas vsak dan bolj spravlja v čase trdega socializma z vsemi posledicami vred. Naj naštejem nekaj razlogov za tako trditev. Se spomnite časa smrti očeta slovenske osamosvojitve in samostojne države Jožeta Pučnika?

Prav pred dnevi je minilo 20 let od njegove prerane smrti. Nobenega pogreba z državniškimi častmi ni bil deležen, nasprotovali so celo žalni seji Državnega zbora. So pa zato pred dnevi z vojaškimi častmi pokopali Janeza Zemljariča, ki bi tako ali tako moral pred sodišče zaradi zločinov, ki jih je zagrešil kot šef UDBE. Pred dnevi so ukinili tudi Muzej slovenske osamosvojitve, torej muzej, ki naj bi zanamcem pričal o nastanku samostojne države Slovenije. Česar takega se nikjer v Evropi nikoli ni zgodilo.

Leta 1994 sem bil prvič v Budimpešti na Madžarskem. Okoli njihovega parlamenta je bilo polno spomenikov socialističnim in komunističnim voditeljem od Marxa, Engelsa, Lenina in Stalina pa do njihovih domačih komunističnih voditeljev. Budimpešto sem ponovno obiskal leta 2011. Niti sledu ni bilo več o omenjenih kipih. Bili pa so na novo postavljeni nekateri kipi, posvečeni revolucionarjem iz leta 1956, ki so sicer neuspešno vodili odpor proti takratni Sovjetski zvezi, in več kipov, posvečenih njihovim pesnikom, pisateljem, kulturnikom in še komu.

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

V Sloveniji vse drugače
V Sloveniji pa ni nič tako, kot je na Madžarskem. Še vedno imamo postavljene kipe, posvečene posameznikom, kot so Tito, Kardelj, Kidrič in drugi, ki so vodili zločinske organizacije, kar je ugotovilo tudi sodišče.

Imamo celo menda 19-tonski spomenik revoluciji pred Državnim zborom v Ljubljani. Spomenik revoluciji je seveda spomenik prehodu v enopartijski sistem po drugi svetovni vojni in vsemu temu, kar se je takrat dogajalo, to je torej tudi spomenik vsem tistim, ki so po drugi svetovni vojni pobili na deset tisoče nedolžnih ljudi. Razumi, kdor more. Večina tujcev tega seveda ne razume.

Nekaj nenavadnega so v Sloveniji tudi ulični protesti. Posamezni levi politični aktivisti so protestirali še pred tem, ko je leta 2020 nastala tretja Janševa vlada. Pozivali so celo k umoru Janeza Janše. Ves čas tretje Janševe vlade smo bili v Ljubljani in tudi drugod priča takim ali drugačnim protestom. Več ali manj je vse organizatorje omenjenih protestov novi predsednik vlade Robert Golob osebno sprejel. Seveda jih je tudi bogato nagradil skozi financiranje nevladnih organizacij. Naj posebej omenim protest v Trbovljah leta 2021, ko je bila tam na obisku Janševa vlada. Vsak obisk vlade v posamezni regiji seveda pomeni, da vlada v regijo prinese zajeten kup denarja, seveda ne dobesedno, ampak skozi predvidene naložbe države v regiji. Tudi takrat je bilo tako. Toda domačini vlade niso pričakali s ploskanjem, temveč so zoper vlado protestirali. Ja, res je, protestirali so proti vladi, ki je v regijo prinesla denar. Ko smo v prvih mesecih leta 2022 plačevali za elektriko približno polovico cene, ki je bila pred tem, v Trbovljah nihče ni ploskal. So pa se pred dnevi na protestu zbrali posamezniki, ki imajo na položnicah za kurjavo več stoevrske zneske, o katerih v času Janševe vlade ni bilo ne duha ne sluha. In v Trbovljah so danes menda le nezadovoljni in kakih novih protestov menda ne bo več.

Vrsta pred ZD Bežigrad (Vir: zajem zaslona, Twitter)

V 30 dneh do specialista?
Socialni demokrati so pred volitvami obljubljali vse in še več, saj se spomnite tistih rdečih plakatov z napisi “30 dni do specialista”, pa “vsem bomo zagotovili osebnega zdravnika” in podobno. No, več kot pol leta je od volitev, po katerih so oblikovali koalicijo, pa o teh obljubah ni ne duha ne sluha. Še več, kar 120.000 ljudi nima osebnega zdravnika, vrste za specialistične preglede pa se enormno podaljšujejo. Tanja Fajon, Matjaž Nemec in drugi pa so na obljube pozabili. Naj vas samo spomnim na stotine in tisoče ljudi, ki so pred dnevi v Ljubljani cele noči stali v vrsti pred zdravstvenimi domovi, da bi si zagotovili osebnega zdravnika.

A računi počasi prihajajo, tudi zaradi neumnosti, ki jih počne predsednik vlade Robert Golob. Sodniki so funkcionarji in imajo poleg poslancev, državnih sekretarjev, ministrov, predsednika države, vlade in državnega zbora najvišje plače v državi. Meni nič, tebi nič, ne da bi pravosodna ministrica in ministrica za javno upravo, sploh pa finančni minister, kaj vedeli, je Robert Golob na sestanku vseh sodnikov slavnostno obljubil, da bodo od začetka tega leta k plači prejemali 600 evrov dodatka. Seveda je “lopnil” nekaj nepremišljenega, saj zakonske osnove za kaj takega sicer sploh ni, res pa je, da jo poslanci koalicije lahko naredijo in jo bodo. Je to njegovo početje neke vrste podkupnina sodnikom, kdo bi vedel, res pa je, da je Golob menda v predkazenskem postopku zaradi znanih balkanskih rabot, o čemer na debelo poročajo v drugih državah nekdanje Jugoslavije, le pri nas ne.

S sodniki je pri nas pač ena sama žalost, pred skoraj 20 leti so sebi dosodili neko povišico plače, ki pa so jo ostalim zaposlenim v javnem sektorju preprosto odrekli. Ko je tretja Janševa vlada leta 2020 vsem funkcionarjem znižala plače, sodniki tega niso dovolili, čeprav so tudi funkcionarji. So pa sodniki tisti, ki so od leta 2008 do pred nekaj leti mrcvarili Janeza Janšo zaradi zadeve Patria. Tudi v zapor so ga poslali tik pred volitvami 2014, na koncu pa je Ustavno sodišče odločilo, da so mu sodili za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. In danes pravijo, odškodnino Janezu Janši naj plačajo davkoplačevalci, mi je že ne bomo.

Prizor z novinarske konference (Foto: zajem zaslona, splet)

Ime naslednika pravzaprav ni pomembno
Kaže pa, da Golob ni računal na reakcijo drugih družbenih skupin, ustrezno višje plače danes zahtevajo pravosodni delavci, pravosodni policisti, policisti, gasilci, učitelji, vojaki, socialni delavci in še kdo. Kako bo Golob rešil problem, ki ga je povzročil sam, za sedaj ni jasno. Povsem mogoče je, da ga bo politično zakulisje, ki ga je s pomočjo medijev postavilo na ta položaj, tudi odslovilo. Če se sprašujete, kdo bi ga lahko nasledil, je vaše vprašanje precej nepomembno, v tem primeru ga bo nasledil tisti ali tista, ki ga bo določilo politično podzemlje, mediji pa ga bodo seveda prikazovali kot odrešitelja Slovenije. To je lahko tudi Jaka ali Genovefa iz srednjega ali spodnjega Kašlja, le da ne bo Janša.

Morda se čudite tej moji trditvi. Naj vas zato spomnim na besede zdravstvenega ministra Bešič Loredana, ki je najprej s prstom pokazal na krivca za stanje na področju zdravstva v Ljubljani, torej na Zorana Jankovića. Toda ta odločnost zdravstvenega ministra je bila kratkega daha. Politično podzemlje je seveda reagiralo jasno, glasno in ostro. Janković je nedotakljiv.

In zgodil se je sestanek pri Robertu Golobu, kamor sta prišla tudi Janković in minister Bešič Loredan. Dve opravičili Bešič Loredana in dva globoka poklona Jankoviću s strani Bešič Loredana sta ob sklonjeni glavi in pogledom v tla, ki ga je tam naredil statist Robert Golob, povedali vse. Šef je po volji političnega podzemlja Janković in nikakor ne Bešič Loredan niti ne Robert Golob.

Spoštovane in spoštovani,

tako pač je v Sloveniji. A ni nujno, da bo to trajalo večno. Le volivci so tisti, ki lahko stvari spremenijo in ne nasedajo vedno znova in znova tako imenovanim novim obrazom.

Pa lepo pozdravljeni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine