11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Lahkotnost nedela in groženj

Piše: Vida Kocjan

Po velikem padcu rasti industrijske proizvodnje, decembra za 10,2 odstotka, se znižujeta tudi gospodarska klima in razpoloženje potrošnikov. Zmanjšuje se tudi število izdanih gradbenih dovoljenj.

Nasploh so novice Statističnega urada RS (Surs) iz meseca v mesec bolj negativne. Ena od zadnjih je, da je prag tveganja revščine v državi višji, pod pragom pa je več ljudi kot leta 2022. Tveganju revščine je bilo lani izpostavljenih že 12,7 odstotka oseb, to je skoraj vsak osmi prebivalec Slovenije. Z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, je namreč lani živelo 264 tisoč oseb oziroma 13 tisoč več kot v letu 2022. Dolgotrajnemu tveganju revščine je izpostavljenih 6,8 odstotka prebivalcev, stopnja se je povečala s 5,4 na 6,8. Dalj časa v revščini živi približno 123 tisoč oseb ali 23 tisoč več kot leta 2022. Nadalje je tveganju socialne izključenosti izpostavljenih 13,7 odstotka prebivalcev, približno 287 tisoč oseb ali 11 tisoč več kot leto prej.

Robert Golob je kot predsednik vlade uresničil le eno od obljub. To so višji davki.

Podatki o stanju revščine v državi so alarmantni, vendar vladi naklonjeni mediji o tem skorajda ne poročajo. Tudi ni več jutranjih pozdravov na nacionalnem radiu »Dobro jutro, revščina.« Kako bi tudi bili, če tega ne zapovedo s sončnega dvora. Sončni kralj, v javnosti znana prispodoba za predsednika vlade Roberta Goloba, se namreč raje ukvarja z vsem drugim kot s tistim, kar je obljubil in kar je predvsem nujno za razvoj države in blaginjo državljanov. Lahkotnost njegovega dela, ki se prenaša tudi na druge ljudi, je namreč velika. Kmetom in zdravnikom je napovedal vojno, jim grozi, prizadeti v lanski poplavah so ostali brez pomoči, sodniki brez obljubljene visoke povišice. Smo pa priča neskončnemu zapravljanju davkoplačevalskega denarja in nakazilom zahvale izbranim nevladnim organizacijam, pa tudi pomoči teroristom na primer. Še vedno ne zna pojasniti ukradene identitete v Romuniji. Uresničil je le eno od obljub. To so višji davki. Nihče mu ni verjel, danes smo, kjer smo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine