12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Kučanov kurir z nogometne zelenice

Avtor: Gašper Blažič, novinar Demokracije

Če imate pri sebi knjigo Dejana Kaloha »Milan Kučan – ko boter spregovori o sebi«, vam priporočam, da v teh dneh pokukate vanjo. Pa ne toliko zaradi komentarjev, ampak bolj zaradi samih citatov iz Kučanovih izjav in govorov, saj ti citati govorijo sami zase in povedo več, kot so mnogi pripravljeni priznati.

Zakaj to govorim? Predvsem zaradi dejstva, ker je zadnji šef cekaja 14. januarja praznoval svoj jubilej (80 let), ob tej priložnosti pa je izšla knjiga z več kot 80 pričevanji o njem. Ob tem sem se spomnil, kako sem v devetdesetih letih še kot najstnik sedel med občinstvom v Domžalah, kjer je bila prireditev Slovenec leta (seveda lahko samo enkrat ugibate, kdo je to bil), in to ravno sredi januarja. Čestitk in hvalnic ni bilo konca in kraja, ljudstvo v dvorani pa je navdušeno ploskalo. Normalno, soorganizator dogodka je bil kajpak Nedeljski dnevnik, eden glavnih medijskih podpornikov »malega strica«, ki še naprej ohranja vpliv v slovenski politiki, čeprav se ne oglaša veliko.

Zato pa to namesto njega delajo drugi. V zadnjem času se veliko javno oglaša mednarodni nogometni funkcionar Aleksander Čeferin, ki je tesno povezan s prav tako razvpitim predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom, medtem ko funkcionarjev brat deluje na ustavnem sodišču. Ko je Čeferin pred dobrimi štirimi leti postal predsednik Evropske nogometne zveze, so čestitke prihajale tudi iz vseh političnih strank. Dandanes pa prav prek omenjenega Nedeljskega dnevnika Čeferin izreka sodbe o vladi ravno v času, ko se KUL pripravlja na vložitev konstruktivne nezaupnice.

Osebno sicer ne verjamem, da se bo Čeferin vključil v slovensko politiko, je pa nedvomno postal sredstvo, prek katerega politično podzemlje pripravlja javnomnenjski teren za odstranitev Janševe vlade. Profil za to ima zelo primeren: svetovljan, ki ne deluje v politiki, ker se mu zdi »provincialna«, vendar njegova beseda nekaj velja. Kajti glavne stvari v politiki se dogajajo zunaj »formalnih kanalov« − tako je vedno bilo in vedno bo.

Milan Kučan je Forum 21 razpustil, ker ga ne potrebuje več. Sedaj ima na voljo druga sredstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine