0.6 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Konstruktivna nezaupnica tudi za ustavne sodnike

Piše: Vili Kovačič (Časnik.si)

Ko Ustavno sodišče – z izjemo ddr. Klemna Jakliča –ni zmoglo ali smelo izdati sklepa o izpustitvi dr. Milka Noviča iz pripora, se pisal o opravilni nesposobnosti večine članov Ustavnega sodišča. Takrat sem celo napisal, da se na Ustavnem sodišču sprehaja hudobija na dveh nogah v ženskih hlačah.

To je bila huda ugotovitev, ampak dogodki so jo potrdili. Dr. Milka Noviča je namreč Ustavno sodišče izpustilo – oprostilo tako imenovane ponovitvene nevarnosti – šele ko je bila sodba Špele Koleta razveljavljena na Vrhovnem sodišču. Tudi takrat je bil ddr. Jaklič iz moralnih razlogov ostro proti takemu početju.

Danes omenjam laž v moških hlačah ter intelektualno in moralno podhranjenost večine članov Ustavnega sodišča v zadevah referendum v zvezi z drugim tirom, dosje Zoran Janković in ljubljanske volitve, ki se po zaslugi Ustavnega sodišča ne premakne z mrtve točke, in seveda pri najnovejšem škandalu Roka Čeferina »sojenja v lastni zadevi«.

Predsednik Ustavnega sodišča je z ravnanjem potrdil, da je ustavni sodnik nedotakljiv

Da je predsednik dr. Rajko Knez pred letom dni vzel v bran svojega podpredsednika dr. Mateja Acceta, me ne preseneča, ker je v Sloveniji povsem običajno, da se v imenu zaščite integritete institucije večina ravna po hlapčevskem instinktu: takoj se postavi v bran večine proti manjšinskemu oporečniku, ki pokaže na njene nepravilnosti, ki instituciji škodijo in so posledično nujno celo predmet medijskega in parlamentarnega posmeha. Namesto da bi predsednik US zaščitil institucijo z očiščenjem, je njegova cehovska privrženost apriorna in nedotakljiva, zato se dogaja nasprotno. Nedotakljivost ustavnega sodnika je tako rekoč vrednota vseh vrednot, zato se v Sloveniji nič ne premakne niti se ne bo premaknilo, dokler ne bodo močni posamezniki, kot je ddr. Jaklič, dobili medijske podpore in postali toliko odmevni, da se ob njihovih stališčih ne bo dalo zamahniti z roko in jih bo možno, kot to počne večina slovenskih pravnih nerazumnikov, lahkotno odpraviti iz javnega spomina.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine