22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Ko so reševali tajkune, niso prav nič vpili

V parlamentarnem postopku je sprejemanje rebalansa državnega proračuna za leto 2020, v katerem je predviden primanjkljaj v višini 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Razlog za to je v pandemiji COVID-19, ki je zajela ves svet. Vlada pa je v marcu in pozneje sprejela številne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa in blažitev posledic epidemije tako za prebivalstvo kot gospodarstvo. Življenje se je za nekaj časa ustavilo, zaradi pravilnih in pravočasnih ukrepov pa ni prišlo do finančnega in gospodarskega kolapsa v državi. Slovenija se je uvrstila tudi med najuspešnejše države glede na sprejete ukrepe pri obvladovanju novega koronavirusa.

 

Posledično so se prihodki v državni proračun zmanjšali, odhodki pa bistveno povečali. Ker država ni vreča brez dna, se je dolg državnega proračuna v sedmih mesecih povečal za več kot 5 milijard evrov, stanje javnih financ se je poslabšalo, nekateri v opoziciji pa vpijejo na vso moč.

Vendar je šel tokrat denar za gospodarstvo in prebivalstvo in ne »v nič«, kot se je to zgodilo v letih 2013 in 2014, ko je takratna vlada pod vodstvom Alenke Bratušek državni proračun zadolžila za dobrih deset milijard evrov oziroma za več kot pet milijard evrov letno. Denar so pretočili predvsem v dokapitalizacijo takratnih državnih bank (NLB, NKBM in Abanko), dodatno so reševali še zasebni banki Factor banko in Probanko in predvsem njune lastnike iz Kučanovega Foruma 21 ter posledično globoko državo.

S tem je bil samo v letu 2013 dosežen 15,1-odstoten primanjkljaj države, v letu 2014 pa je bilo tega še za 5,3 odstotka. S primanjkljajem smo se nato soočali še v letih 2015 in 2016, za najeta posojila v tujini pa smo takrat plačevali zelo visoke obresti, letno tudi do 833 milijonov evrov. Na to danes vrli opozicijski voditelji pozabljajo, ko so kritični do zdajšnjega stanja javnih financ, največji in predvsem tranzicijski levici naklonjeni mediji pa so pretekla leta potisnili v pozabo. Takrat so denar metali v bančno luknjo in reševali kriminal, ki so ga povzročale prav te strukture. Danes je to povsem drugače, delo Janeza Janše in njegove vlade je usmerjeno predvsem v skrb za gospodarstvo, državljane in njihovo blaginjo.

 

Takrat so denar metali v bančno luknjo in reševali kriminal, ki so ga povzročale prav te njihove tajkunsko-kriminalne strukture.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine