24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Kitajski baloni nad Združenimi državami Amerike

Piše: Peter Marko Tase

Ko je v začetku februarja kitajski vohunski balon preletel ameriški zračni prostor, je to sprožilo zaskrbljen vihar na Kapitolu in povzročilo odpoved potovanja državnega sekretarja Antonyja Blinkena v Peking ob že tako zaostrenih odnosih med državama.

Kitajske oblasti so trdile, da je šlo za vremenski balon, ki se je oddaljil od smeri. Vendar je balon po mnenju ZDA delal nekaj veliko bolj nevarnega.

Od takrat se je zgodilo še več incidentov z letečimi predmeti, kar je povzročilo še večjo zaskrbljenost.  Tukaj je navedeno, kaj je znano o prvem balonu in drugih opaženih letečih predmetih:

Kitajski nadzorni balon je 28. januarja vstopil v ameriški zračni prostor v bližini Aljaske, nato pa preletel Kanado in dosegel zvezno državo Montana v celinskih ZDA.

Drugega februarja je balon prenehal “tavati” in se je vse hitreje pomikal proti vzhodni obali.

Četrtega februarja je bil balon sestreljen ob obali Južne Karoline.

Višina vohunskega balona je bila primerljiva s Kipom svobode, visok je bil približno 200 čevljev, tovor, ki ga je prenašal pa bi zapolnil tovorni del potniškega letala.

Imel je zbirko opreme, vključno z visokotehnološko opremo, ki je lahko zbirala komunikacijske signale in druge občutljive informacije, ter sončne panele, nameščene na kovinski konstrukciji, obešeni pod balonom.  Imel je opremo, ki je bila očitno namenjena obveščevalnemu nadzoru, vključno z več antenami, ki so verjetno lahko zbirale in določale geografsko lokacijo komunikacij.

Videoposnetek balona je pokazal majhne motorje in več propelerjev, ki so Kitajski omogočali aktivno manevriranje balona nad določenimi lokacijami.

Po besedah generala Glena VanHercka, poveljnika Severnoameriškega poveljstva za zračno-vesoljsko obrambo in Severnega poveljstva ZDA; “Tovor balona je tehtal več kot tisoč kilogramov”.

V laboratoriju FBI so z vodne površine pobrali balonsko streho, žice in druge elektronske komponente. Na že pregledanih dokazih forenziki niso odkrili eksplozivnih snovi.

Od 10. do 12. februarja: nad zračnim prostorom ZDA in Kanade so opazili še tri neidentificirane predmete. Desetega februarja so ameriški vojaki sestrelili “visokoleteči predmet” pred obalo Aljaske. Naslednji dan je bil v kanadskem zračnem prostoru sestreljen neidentificiran leteči predmet, ameriška vojska pa je v nedeljo, 12. februarja, sestrelila še en podoben predmet, opažen nad območjem Velikih jezer. Njihova pot in bližina občutljivih objektov obrambnega ministrstva ter višina, na kateri so leteli, bi lahko predstavljala nevarnost za civilno letalstvo.

Neidentificirani objekt, ki je bil sestreljen v bližini Aljaske, je bil po podatkih Pentagona velik kot manjši avtomobil. Predmet, sestreljen nad Huronskim jezerom, je bil videti osmerokotne oblike z visečimi vrvicami, vendar brez vidnega tovora.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je 13. februarja na brifingu v Beli hiši povedal, da se iskanje predmetov, sestreljenih ob obali Aljaske in nad Kanado, nadaljuje, saj se ostanki nahajajo na odročnem terenu, zaradi česar jih je težko najti.

General Mark Milley, predsednik združenega štaba načelnikov generalštabov, je potrdil, da je prva raketa, ki jo je ameriško bojno letalo izstrelilo na objekt nad Huronskim jezerom, zgrešila cilj in pristala v vodi. Druga raketa je zadela cilj.

Milley je tudi razkril, da nobenega objekta še niso našli, ker se nahajajo na “zelo zahtevnem terenu” – eden je v polarnem krogu ob obali Aljaske, drugi v gorovju na severu Kanade, tretji pa je verjetno nekaj sto metrov pod vodo v Huronskem jezeru. ZDA so tudi ocenile, da niso kazali znakov samopogona ali manevriranja in da niso imeli posadke. Verjetna hipoteza je, da so jih premikali prevladujoči vetrovi.

Ker torej preiskovalci do sestreljenih objektov še niso uspeli priti, za zdaj tudi še ni dokazov, da bi bili trije neidentificirani predmeti del kitajskega vohunskega programa ali vpleteni v zunanje zbiranje obveščevalnih podatkov. Vlada ZDA pa zanika, da bi šlo za predmete ameriške vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine