1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Kazalniki zaupanja visoki, epidemija ima še vedno veliko pasti

Piše: Vida Kocjan 

Slovenija je tako po kazalnikih gospodarske rasti, zaposlenosti in brezposelnosti med najboljšimi v EU, po kazalniku rasti v gradbeništvu pa nasploh najboljša v evropski povezavi. 

Po zadnjih objavljenih podatkih večina kazalnikov zaupanja ostaja na višji ravni kot pred letom dni. Razmere na trgu dela ostajajo dobre. Število brezposelnih je bilo oktobra za petino manjše kot leto pred tem in za skoraj desetino manjše kot oktobra 2019. Povečuje se tudi število delovno aktivnih. Gospodarska rast je visoka.

Slovenija je tako po kazalnikih gospodarske rasti, zaposlenosti in brezposelnosti med najboljšimi v EU, po kazalniku rasti v gradbeništvu pa nasploh najboljša v evropski povezavi. Že nekaj mesecev se povečuje tudi prodaja, kar dokazujejo podatki o davčnem potrjevanju računov. V zadnjih mesecih se je pospešilo tudi trošenje gospodinjstev, kar je bilo povezano s storitvami v turizmu.

Prihranki gospodinjstev so bili do konca septembra letos za desetino višji. V letu dni so se vloge prebivalstva povečale za desetino, premoženje v skladih pa kar za tretjino.

Na računih kot vpogledne bančne vloge so imela gospodinjstva konec septembra že okoli 24 milijard evrov, v letu dni so se te povečale za pet milijard evrov. Prihranki gospodinjstev v bankah so se v dveh letih povečali za skoraj sedem milijard evrov.

Višja je tudi plačilna sposobnost slovenskih poslovnih subjektov. Manj je stečajev podjetij in manj osebnih stečajev državljanov.

Razlog za to so številni interventni ukrepi države za blaženje posledic epidemije v letih 2020 in 2021.

Epidemija ima sicer še vedno veliko pasti. Zadnji podatki kažejo, da se je gospodarska aktivnost v izvoznem delu slovenskega gospodarstva upočasnila. Težave povzročajo tudi motnje v mednarodnih dobavnih verigah.

Razpoložljivi kazalniki nakazujejo, da se bo v zadnjem četrtletju rast gospodarske aktivnosti evrskega območja upočasnila. Razlog je v poglabljanju ozkih grl pri ponudbi, visokih cenah energentov, inflacijskih pritiskih in vnovičnem širjenju epidemije. Gre torej za negotovosti, ki poslabšujejo tudi gospodarsko klimo.

Svetla točka pa je, da je Evropska komisija napovedi za Slovenijo v letu 2021 izboljšala.

Vida Kocjan je novinarka Demokracije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine