22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Kalifornija priporoča denarne odškodnine za črnce

Piše: Peter Marko Tase

Kalifornijski guverner Gavin Newsom se je 10. maja 2023 odzval na predlog za izplačilo reparacij nekaterim afroameriškim prebivalcem države, s čimer naj bi »ublažili krivice in diskriminacijo, ki izvirajo iz suženjstva«. Suženjstvo v Ameriki se je začelo leta 1619, ko je trgovska ladja Beli lev v britansko kolonijo Jamestown v Virginiji pripeljala 20 zasužnjenih Afričanov; suženjstvo se je nadaljevalo do konca petdesetih let 19. stoletja.

Guverner Newsom je priporočila označil za »mejnik v naših dvostrankarskih prizadevanjih za napredek pravičnosti in spodbujanje zdravljenja, počakati moramo, da delovna skupina konča svoje delo in predloži končno poročilo«, ni pa dodal nobenih konkretnih predlogov. »Čakamo, da se postopek konča,« je dejal. Če bo priporočila potrdil kalifornijski kongres, bi lahko »odpravljanje zgodovinskih neskladij« pomenilo nepredstavljive vsote. Newsom je tudi dejal, da pripravljajo še nekaj dodatnih ukrepov, in sicer »odpravljanje ovir za udeležbo na volitvah, povečanje sredstev za odpravljanje sovraštva, uvedbo obsežnih reform kazenskega pregona in pravosodja za krepitev zaupanja in varnosti, krepitev ekonomske mobilnosti – vse to ob hkratnem vlaganju milijard za odpravo razlik in izboljšanje enakosti na področju stanovanjske diskriminacije, izobraževanja, zdravstva in drugod.«

Pobuda za odškodnine za suženjstvo je sicer vložena tudi v zveznem kongresu, a je tam postopek zastal, medtem ko so v Kaliforniji in nekaterih ameriških mestih »prizadevanja za poplačilo škode, ki ima korenine v suženjstvu, in odpravo rasnih razlik v bogastvu« dobila zagon po letu 2020 in množičnem gibanju Black Lives Matter«.

Priporočila kalifornijske delovne skupine bodo predstavljena na naslednjem sestanku, nato pa do 1. julija državnemu zakonodajnemu telesu. Ocenjena denarna vrednost priporočenih odškodnin za temnopolte Kalifornijce vključuje:

– za neenakosti v zdravstveni oskrbi: 13.619 USD za vsako leto bivanja na podlagi 71-letne pričakovane življenjske dobe;

– za stanovanjsko diskriminacijo: 3.366 USD za vsako leto med letoma 1933 in 1977, ki ga je preživel kot prebivalec države;

– za »množično zapiranje in pretirano policijsko nadlegovanje«: 2.352 USD za vsako leto bivanja v Kaliforniji v 49-letnem obdobju med letoma 1971 in 2020.

Po večmesečnih javnih srečanjih je odbor 6. maja objavil vmesno poročilo, v katerem je izračunal, da bi lahko zgornja meja kumulativne odškodnine znašala 1,2 milijona dolarjev na osebo.

Kamilah Moore, predsednica kalifornijske delovne skupine za odškodnine, je ena od številnih voditeljev, ki stojijo za prizadevanji za odškodnino in »preučevanju vpliva suženjstva in sistemskega rasizma na temnopolte Američane ter odprave škode, ki sta ga povzročila«.

Moorova je dejala, da njeno delovno skupino pogosto sprašujejo: Zakaj Kalifornija? Kalifornija ni bila suženjska država!

Kalifornija je leta 1850 vstopila v Unijo kot svobodna, se pravi nesuženjska, država. Vendar pa predhodno poročilo o priporočilih za povračilo škode, ki ga je pripravila državna delovna skupina, navaja, da je v Kaliforniji kljub temu do leta 1852 živelo okoli 1.500 zasužnjenih črncev, poleg tega pa Kalifornija ob nastanku ni sprejela zakonov, ki bi črncem zagotavljali svobodo. V poročilu je bilo še omenjeno, da so zvezna država Kalifornija in različne veje njene vlade aktivno sodelovale pri »ohranjanju sistemskega rasizma proti temnopoltim Kalifornijcem«.

Predlagana izplačila odškodnin so bila predlagana v času, ko se država sooča s predvidenim proračunskim primanjkljajem v višini 22,5 milijarde dolarjev. Kljub temu pa poslanka Barbara Lee, demokratka iz Oaklanda, pravi, da »reparacije niso razkošje, ampak človekova pravica, ki bi jo že zdavnaj moralo dobiti na milijone temnopoltih Američanov«. Kalifornijski demokrati ali vsaj vrh stranke strnjeno in aktivno podpirajo predlog reparacij, medtem ko so kalifornijski republikanci v vsej zadevi popolnoma pasivni in so samo mlačno objavili nekaj zadržkov, predvsem glede vrtoglave skupne vsote, če bi bile reparacije dejansko tudi uzakonjene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine