3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Kaj pomeni biti “woke”?

Piše: Ivan Šokić

Kaj pomeni biti “woke”? Izraz se je v angleški jezik vrinil iz črnskega slenga, kjer je pomenil, da se črnec samozaveda, t. j. dvomi o dominantni paradigmi in stremi k nečemu boljšemu. To so pravljice, ki jih pripoveduje Merriam-Webster. Slengovski izraz je dočakal večjo prepoznavnost v anglosaškem prostoru po letu 2014, ko so policisti v Fergusonu v Missouriju ustrelili črnega Michaela Browna. Na zadevo so se kakor muhe na drek prilepili satanisti Black Lives Matter.

S popularizacijo je posledično prišlo tudi do ločitve od svojega izvirnega pomena. Biti “woke” tako danes nima nič skupnega s kakršnimkoli zavedanjem črncev, temveč je samo izraz, s katerim se laže identificirajo bojevniki kulta družbene pravičnosti. Na tak način lahko jasno signalizirajo svojo pripadnost, delovanje in priznanje grehov.

Lahko bi razpredali o Frankfurtski šoli in starih marksistih, ki so uvideli, da bo za sprejetje ideje o ekonomski revoluciji najprej potrebna kulturna revolucija. Nima smisla. “Woke” dronom današnjega časa se ne sanja, kaj delajo, po čigavem načrtu in zakaj. Oni so produkt tega za levico dobljenega kulturnega boja – boja, ki je bil dobljen brez ene same bitke, ker so bili na desnici prepričani, da kultura ni pomembna.

Bojevati totalno vojno proti kulturi, zgodovini, resničnosti in civilizacijskim dosežkom
V Sloveniji nas morda ne bombardirajo z “woke” propagando na vsakem koraku in z vseh smeri, a je vsekakor navzoča. “Woke” je, ko v izložbi trgovine z oblačili v Sloveniji straši fotografija medrasne družine. “Woke” je, ko država zagotovi nepovratna sredstva, rezervirana izključno za ženske, ki se odločijo odpreti svoje podjetje. “Woke” je, ko na oglasnih panojih zagledate par lezbijk v spodnjem perilu. “Woke” je, ko ponudnik kabelskih in internetnih storitev ves mesec vodi kampanjo, v kateri slavi LGBT. “Woke” je, ko se na Filozofski fakulteti v Ljubljani odločijo, da bodo iz solidarnosti do žensk moške začeli za obdobje več let v uradnih dokumentih naslavljati z žensko obliko. “Woke” je, ko RTV Slovenija financira in predvaja film, v katerem promovirajo par pedrov z otrokom kot normalno družino. “Woke” je, ko slovensko besedo peder izrine angleška tujka. “Woke” je, ko se ljudem zdi neprimerno reči psici psica, brez najmanjše težave pa tako označijo žensko. “Woke” je, ko migrante prekrstijo v prebežnike, ne da bi se zavedali, da so jih s tem razglasili za izdajalce. “Woke” je, ko jude v nasprotju s kristjani, muslimani ali budisti pišejo z veliko začetnico. “Woke” je nasprotovanje pisanju Božiča z veliko začetnico.

Bolj zahodno od nas je pripadnost temu kultu smrti še toliko močneje izražena. Od najrazličnejšega klečanja športnikov v podporo BLM med igranjem nacionalne himne do opravičevanja rasizma v imenu “pozitivne” diskriminacije. “Woke” je, ko Intel nameni 300 milijonov dolarjev za spodbujanje raznolikosti, zmanjka pa denarja za razvoj čipov. “Woke” je, ko filmarji v Hollywoodu snujejo, kako bi iz agenta 007 Jamesa Bonda naredili črnko, iz Spidermana biseksualca in iz Natalie Portman novega Thora. “Woke” je, ko Amazon začne umikati strokovno literaturo iz svoje spletne trgovine, ker ta kritično obravnava vprašanje transspolnikov. Hitlerjev Mein Kampf ni problematičen, Ko je Harry postal Sally Ryana T. Andersona je.

“Woke” je, ko učni načrt v Kaliforniji v imenu boja za družbeno pravičnost zahteva petje hvalnic poganskim bogovom, ki so jim Azteki žrtvovali ljudi. “Woke” je, ko filmska akademija sprejme nova pravila za nominacije filmov, ki morajo odslej biti hvalnice raznolikosti. “Woke” je, ko vam v videoigro, ki naj bi bila postavljena v čas druge svetovne vojne, porinejo britansko vojakinjo s protezo namesto roke. “Woke” je, ko Gillette objavi oglas, v katerem namesto oglaševanja britvic ponižuje moške. “Woke” je, ko želi ameriška levica na novo pisati ameriško zgodovino, še preden je Amerika obstajala, samo zato, ker jih moti, da med ustanovnimi očeti ZDA ni bilo nobenega črnca.

Biti “woke” pomeni bojevati totalno vojno proti kulturi, zgodovini, resničnosti in civilizacijskim dosežkom. To je vojna, ki ji ni konca. Gre za vojno proti vsemu, kar je dobro, lepo in resnično. In vsaka še tako majhna zmaga je za pripadnike kulta dokaz, da delajo prav, in vsaka še tako redka nepremostljiva ovira dokaz, ki potrjuje, da je sistem, v katerem držijo vse vzvode moči v svojih rokah, inherentno naperjen proti njim.

Ivan Šokić je filozof in redni sodelavec portala Nova24tv.si ter kolumnist Demokracije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine