10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Je to res naša nova realnost?

Piše: Tanja Brkič

Londonski župan Sadiq Khan je nedavno izjavil, da je pripravljenost na teroristične napade »sestavni del« življenja v velikem mestu. Njegova izjava se zdi skoraj predrzna, vendar drži. Še nedavno smo brali o pogromu na vaškem plesu na podeželju v Franciji, malo za tem pa o »klavcu« iz Dublina, ki je zabodel tri otroke in učiteljico, vedno več novic o nasilnih dejanjih pa slišimo tudi pri nas.

Vsakokrat gre za brutalne napade, nedopustne zločine, ki bi se morali obravnavati kot taki, sploh v medijih. Tu ni prostora za olepševanje in rabo besed, ki bi bralcem omilile dogodek, saj se posledično ljudje ne zavedajo resnosti zadeve. In ne, ne gre za strašenje, kot bi temu rekli nekateri, gre za dejstva. In ta kažejo, da so ljudje s prihodom vedno večjega števila nezakonitih migrantov ogroženi. Ogroženi do te mere, da bi se morali po Khanovih besedah s tem sprijazniti in sprejeti novo resničnost – potencialni teroristični napad.

In niso mediji edini, ki jih je treba kriviti za izkrivljanje resničnosti in prikrivanje resnice. Prva na seznamu, ki je dolžna zaščititi svoje prebivalce, je vlada. Pa smo na primeru v Dublinu videli, kako je ta reagirala, ko so se Irci iz »strahu« podali na ulice in izrazili nestrinjanje z vladno politiko glede migracij in njihovo brezbrižnostjo glede varnosti ljudi.

Vlada, mediji in policija so se namesto na zločin in zločinca, ki je bil v tem primeru Alžirec, obrnili proti ljudstvu. Označili so jih za radikalne in njih predstavili kot negativce. Sliši se nerazumno, vendar je jasno zakaj. Ker preprosto ne želijo slišati resnice. Ne želijo slišati kritike, ki bi potencialno ogrozila njihov položaj ali pa v drugih zbudila dvom o njihovi sposobnosti vladanja. Vse se vrti okrog igre moči, žrtve, ki ob tem nastajajo pa so zanje kolateralna škoda.

Politični razred se je lotil norega eksperimenta, ki zavrže vse najbolj temeljne elemente razuma. Namesto ohraniti svojskost narodov, nas želijo zamenjati in prisiliti v življenje v strahu, z nasiljem. Njihovo ravnanje ni normalno in se ne bi smelo tako obravnavati, zato me zanima, ali se bomo res sprijaznili s tem, da teroristični napadi postanejo naša nova realnost, ali bomo od oblasti zahtevali, da izpolnijo to, čemur so se zavezali s prisego.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine