0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Inflacija rakrana, ki razjeda slovensko družbo

Piše: Vida Kocjan

Predsednik vlade Robert Golob je zavozil vse, kar se zavoziti da. Slovenija ima eno najvišjih stopenj inflacije v Evropski uniji, obseg prodaje v trgovini in storitvenih dejavnosti je v prostem padu, izvoz se zmanjšuje.

Razmere se poslabšujejo tudi v zasebnem storitvenem sektorju, ki ustvari glavnino bruto domačega proizvoda. Priča smo tako padanju industrijske proizvodnje pa tudi padanju indeksa ekonomske svobode. Poraba električne energije v Slovenija pada že zadnjih 18 zaporednih mesecev, največji padec (za več kot desetino) je v predelovalnih dejavnostih. Slednje pomeni, da se industrijska proizvodnja znižuje iz meseca v mesec. Edini rekorderji v EU smo pri obremenitvah z davki in s prispevki, kjer pa se klešče zapirajo.

Velika rakrana slovenske stvarnosti tako v gospodarstvu kot pri prebivalstvu je visoka inflacija. Po zadnjih statističnih podatkih so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni zvišale za 6,9 odstotka. Letna inflacija je predvsem odraz dražje hrane in električne energije. Inflacija v Sloveniji je bistveno višja od inflacije v državah z evrom. Območje evra je po navedbah evropskega statističnega urada Eurostata oktobra imelo 4,3-odstotno rast. Inflacija pa je bila najnižja po juliju 2021. Slovenija je bila s 6,9 odstotka precej nad povprečjem območja s skupno valuto.

Inflacija v Sloveniji se je začela zelo zviševati z nastopom vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Za primerjavo. Letna stopnja inflacije marca lani v državah z evrom je bila 7,4-odstotna, v Sloveniji pa 6-odstotna oz. skoraj za četrtino nižja. Letošnje stanje je obrnjeno. Ekonomist dr. Matej Lahovnik zadnje podatke komentira z besedami: »Ključni izziv je, kako inflacijo znižati na raven evroobmočja, sicer se bo konkurenčni položaj slovenskega gospodarstva še naprej slabšal.« K temu ni kaj dodati! Vprašanje pa je, ali bo Golobova vlada to zmogla. Težko! Njihove prioritete so drugje in ne pri prebivalstvu in v gospodarstvu te države.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine