3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Imamo vse, kar potrebujemo za blaginjo, ne zapravimo tega!

Piše: Vida Kocjan

Britanski tednik The Economist je v analizi uspešnosti spopadanja s pandemijo covida-19 uvrstil Slovenijo na drugo mesto med 23 najuspešnejšimi državami članicami OECD. To pomeni, da je bila Slovenija v spopadanju z izzivi v tej krizi, najtežji doslej, izredno uspešna, da se je s pandemijo spopadala bolje kot drugi.

Razlog za to je bil v hitrem, pravočasnem in učinkovitem ukrepanju slovenske vlade pri pomoči gospodarstvu in prebivalstvu. Tega danes ni mogoče prezreti. Učinkovito ukrepanje vlade se je odrazilo tudi v nadpovprečni gospodarski rasti, ki je bila lani realno 8,1-odstotna in med najvišjimi v EU. Imamo zgodovinsko nizko brezposelnost. Z visoko gospodarsko rastjo so se nadpovprečno povečali prilivi v državno blagajno.

Tuji vlagatelji Sloveniji priznavajo zelo veliko zaupanje. Mednarodne bonitetne agencije ugotavljajo, da bonitetna moč naše države izhaja iz relativno bogatega gospodarstva, močnega izvoza z visoko dodano vrednostjo, zdravega finančnega sistema, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah.

Uspešno delo zdajšnje vlade se kaže tudi v znižanju primanjkljaja sektorja država; ta je bil lani le 5,2-odstoten oziroma 2,3 odstotne točke manjši od predvidenega za leto 2021. Zadolženost smo zmanjšali za pet odstotnih točk.

Ob vsem tem imamo največji investicijski zagon, ki je realna podlaga blaginje. Na tej podlagi bodo večje plače, pokojnine, službe bodo boljše, več bo investicij, poslovno okolje bo boljše. Trenutni investicijski cikel je okoli 9 milijard evrov, kar je največ doslej v Sloveniji. Gradi se vsepovsod, projekti vlade so vidni na vseh področjih.

Vendar pa se vse to lahko hitro spremeni, če bomo na volitvah 24. aprila zapravili to, kar imamo. Če pridejo na oblast politiki iz vrst KUL skupaj z Robertom Golobom bo vse drugače. To nam dopovedujejo in grozijo že sedaj. Vse bodo porušili. Ne dovolimo si tega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine