3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Gospodarsko razpoloženje navzdol, pijani od zmage po poti v težave

Piše: Vida Kocjan

Gospodarsko razpoloženje v državi se poslabšuje, junija tako na mesečni kot letni ravni. Zaupanje je nižje v vseh gospodarskih panogah.

Junija je na poslabšanje razpoloženja, kot kažejo podatki Statističnega urada RS, najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih. Razpoloženje se znižuje tudi med potrošniki, v storitvenih dejavnostih, v gradbeništvu in v trgovini na drobno.

V primerjavi z junijem leta 2021 je bila letošnja vrednost kazalnika gospodarske klime nižja za kar 7,1 odstotne točke.

Podatki so skrb vzbujajoči in kažejo resnost stanja v državi. Ob naraščajočih cenah, draginji in posledično inflaciji lahko zelo hitro preidemo iz dobro stoječega gospodarskega stanja in gospodarske rasti v velike težave.

Tudi zaradi tega bi se morala nova vlada zelo hitro odzvati in učinkovito ukrepati. A še zdaleč ni tako. Volitve so bile 24. aprila, vlada je bila konstituirana in potrjena v rekordno hitrem času (1. junija), od tedaj pa vse stoji.

Predsednik vlade Robert Golob je obljubljal, da bodo začeli z delom že drugi dan po volitvah. Njegove besede pa so malo vredne. Zdaj govori, da imajo še dovolj časa. Kazalniki pa kažejo, da ni tako. Namesto urejanja stvari in ukrepov izvajajo predvsem kadrovski cunami in revanšizem. Pijani od zmage so bolj, kot je bila vlada jeseni leta 2008, ki je pol leta proslavljala, Slovenija pa je po nepotrebnem zašla v veliko gospodarsko krizo, ki nas je drago stala.

Tokrat vse kaže, da je še slabše. Tudi razlika med delom Golobove vlade in vlade Janeza Janše v obdobju 2020 do 2022 je gromozanska. Janševa vlada je mandat nastopila na dan razglasitve epidemije z novim koronavirusom in za delo poprijela še isto noč. Trdemu delu so sledili uspehi. Zdaj smo na poti v spiralno inflacijo, odpuščanja, skratka krizo na vseh ravneh.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine