2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Gospod Šarec, kaj za vraga ste počeli v Berlinu ali »fake news« slovenskega medijskega mainstreama

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ne glede, kaj si o njem mislimo, je bil povsem upravičeno nezadovoljen, da sta na vrhu o Zahodnem Balkanu v Berlinu spet sodelovali tudi Slovenija in Hrvaška. V glavnem najbrž zato, ker sta naklonjeni Kosovu, a tudi zato, ker (še posebej Slovenija) na srečanju držav Zahodnega Balkana nima kaj početi. Toda izkazalo se je, da Nemčija in Francija, ki sta bili gostiteljici vrha, Slovenijo prištevata na Balkan. Kar bi moralo našo vlado resnično skrbeti.

Slovenski mediji so sicer želeli omiliti povabilo na srečanje v Berlin, češ da sta bili Slovenija in Hrvaška povabljeni, ker poznata problematiko in lahko pomagata. Na to bi lahko napeljevala skupna protokolarna fotografija, kjer sta premierja Marjan Šarec in Andrej Plenković stala ob gostiteljih Emmanuelu Macronu in Angeli Merkel ter visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini. Tako so tudi pisali, namreč da v berlinskem procesu sodelujeta poleg Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Kosova in Črne gore tudi članici EU Slovenija in Hrvaška. 

V tej smeri je šlo tudi sporočilo za javnost slovenske vlade: »Srečanje, na katero so bili vabljeni predsedniki vlad oz. držav Zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Albanija), Hrvaške in Slovenije ter podpredsednica Evropske komisije in visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, je bilo namenjeno izmenjavi stališč o političnih razmerah na Zahodnem Balkanu v ožjem formatu.« Toda resnica je najbrž drugačna: da Nemčija in Francija Slovenijo štejeta med balkanske države.

O tem pričajo poročila nemških medijev, ki imajo bržkone boljši vpogled v dogajanje kot slovenski. Nemška javna televizija ZDF je poročala takole: »Danes se bosta kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sestala s predstavniki Evropske unije in sedmimi voditelji držav in vlad zahodnega Balkana: Albanijo, Srbijo, Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Kosovo in Črno goro.« Nemška televizija, ki običajno sporoča javnosti najpomembnejše novice iz kanclerske palače in velja za glasnika nemške vlade, je Slovenijo nedvoumno uvrstila na Zahodni Balkan. Tako so jo narisali tudi na zemljevidu (glej spodaj).

(Slika: ZDF)

Podobno je poročala televizija Tagesschau: »Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron bosta gostila šest voditeljev držav in vlad iz držav Zahodnega Balkana: Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Kosova, Črne gore, Srbije in Slovenije.« Enako Deutche Welle: »Voditelji zahodnega Balkana so se v ponedeljek zbrali v Berlinu. (…) Navzoči so bili voditelji držav in vlad iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Kosova, Črne gore, Srbije in Slovenije.« Velika večina tujih medijev je Slovenijo nedvoumno uvrstila med države Zahodnega Balkana. In ne samo to. Po poročanju medijev je Emmanuel Macron dejal, »da so države v regiji, Hrvaška, Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija dosegle pomemben napredek«.

Možno je sicer, da so mediji poenostavljali, saj so nekateri mediji sicer Slovenijo in Hrvaško ločili od drugih držav (denimo DPA), toda le toliko, da so poudarili, da sta obe že članici Evropske unije in da se včlanitev drugih držav Zahodnega Balkana utegne zavleči. In to je vse.

Nekoč je bilo drugače. Ob osamosvojitvi so zahodne države Slovenijo uvrščale med države Srednje Evrope oziroma so jo povezovale z državami Višegrajske skupine (Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko), a Slovenijo je na Balkan vrnil nekdanji šef partije in prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. Čeprav sem to enkrat že zapisal, moram ponoviti. Kučan je januarja 1994 ignoriral vabilo predsednikov Višegrajske skupine, da se udeleži neuradnega srečanja z ameriškim predsednikom Billom Clintonom. Z njim bi se pogovarjali o vstopu v Nato. Ta njegova tišina in ignoranca sta mlado državo drago stali: Slovenija ni bila sprejeta v Nato leta 1999 in tudi vstop v EU se je zakasnil. Seveda, Kučanu samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija. Zahodne države so od takrat naprej Slovenijo vse bolj videle na Balkanu, čeprav tja nikoli zares ni spadala (obe Jugoslaviji v 20. stoletju sta bili umetni tvorbi, še posebej druga, ko so slovenski komunisti pahnili Slovence na socialistični Balkan). Istega leta je namreč tudi Mednarodna geografska zveza na regionalni konferenci v Pragi Slovenijo nedvoumno uvrstila med devet srednjeevropskih držav, skupaj z Nemčijo, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Švico, Lihtenštajnom in Avstrijo.

Marjan Šarec v Berlinu. (Slika: Vlada RS)

Kljub temu se Slovenija ni mogla več otresti prizvoka balkanske države. Princ Charles je leta 1998 med obiskom Slovenije dejal, da je Slovenija del balkanske federacije šestih republik, Washington Times je leta 2006 v napovedi obiska slovenskega premiera Janeza Janše pri ameriškem predsedniku Georgeu Bushu Slovenijo uvrstil med balkanske države. Takrat so na uredništvo prišla številna pisma v ZDA živečih Slovencev, češ da Slovenija ni balkanska država. Washington Times je pojasnil, da je šlo za geografsko opredelitev, a po tej logiki je balkanska država tudi Italija.

Marjan Šarec je tako še enkrat zamudil priložnost, da bi Slovenijo prenehali povezovati z Balkanom oziroma da bi Slovenijo šteli za državo Zahodnega Balkana. Geografi jo namreč štejejo za srednjeevropsko državo, slovenska vlada pa jo očitno potiska na Balkan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine