14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Golobovi dvorni norčki in Nikin mucek

Piše: Lea Kalc Furlanič

Izraz dvorni norčki predsednika vlade Roberta Goloba je izposojen iz Požarjeve Ure moči. A je tako poveden in ustrezen, da bi si boljšega ne mogli izmisliti.  

Opredeljuje vse tiste Golobove ljudi na pomembnih državnih funkcijah in v javnosti, ki pač igrajo dvorne norčke. In medtem ko v ozadju vladar vleče uničevalne poteze za državo, te figure državljane slepijo oz. jim (po rimljansko) mečejo kruha in iger.

Performansi predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič so tako odlična tovrstna igra, pretkano lansirana in načrtno dovoljena v javnosti, ki se na dolgo in široko zgraža nad obnašanjem Klakočarjeve, namesto da bi se ukvarjala, raziskovala, minirala odločitve Golobove vlade. Odločitve, ki slovensko gospodarstvo in družbo rinejo v prepad. Spomnimo na Urškin boks v državnem zboru, paradiranje na rdeči preprogi ob prazniku osamosvojitve, nedostojni dekolte na Japonskem in še kaj. Golob je imel torej več sreče kot pameti, da se mu je zgodila ta Urška, kolikor (in ta teza utegne biti zelo realna) za dvornega norčka ni bila načrtno izbrana. Zanjo pa še ni najbolj jasno, ali res igra ali je pač v resnici taka samovšečna in ekstravagantna osebnost, morebiti s kakšno nezavedno travmo. Osrednji mediji in socialna omrežja pa pridno izvršujejo svojo funkcijo pristranskega podpiranja Goloba in se seveda v širokem loku ogibajo kredibilnega, poglobljenega poročanja o denimo ta čas grozeči dokapitalizaciji in posledično privatizaciji državnih energetskih podjetij Geoplina, Petrola, Gen-I  …

Druga skupina Golobovih dvornih norčkov so zelo poniglavo organizirane civilne skupine, ki igrajo na struno za državljane občutljivih socialnih tem. Nika Kovač s svojim 8. marcem je idealen konstrukt za mešanje megle v aktualni slovenski družbeni stvarnosti. Njeno solzavo igranje borke za najrazličnejše socialne pravice z vlaganjem zakonov presega meje zdravega razuma, nad čimer se zgraža demokratična Evropa. A nič zato, namen je dosežen: naslovnice namreč polni ona, ne pa uničujoče odločitve skrajno levih oblastnikov te vlade. Tudi socialna omrežja pregorevajo zanjo, še posebno ko Janeza Janšo naslavlja z »mucek«. Pa nas je državljane kaj sram, da smo take slepe ovce?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine