15 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Golob si uspešno ustvarja nasprotnike in smrtne sovražnike

Piše: Dr. Metod Berlec

Podpora vladi je padla že drugi mesec zapored. Delo premierja Roberta Goloba in njegove leve ministrske ekipe namreč podpira najmanj volivcev doslej, kaže raziskava Mediane, ki jo je ta opravila za POP TV. Med strankami ima Janševa SDS prvič občutneje večjo podporo od Gibanja Svoboda, na tretje mesto se je povzpela SD.

SDS bi izbralo 23,7 odstotka vprašanih (septembra 21 odstotkov), največjo vladno stranko 18,6 odstotka (septembra 20,8). Na tretje mesto se je spet prebila SD, ki bi jo volilo 7,4 odstotka vprašanih (septembra 5,5 odstotka). Sledita opozicijska NSi s 5,3-odstotno podporo (septembra 4,5 odstotka) in koalicijska Levica s 3,4-odstotno podporo (septembra 5,9 odstotka). Neparlamentarne stranke precej zaostajajo. Podporo sedanji neosocialistični vladi je po rezultatih ankete oktobra izkazalo 40,4 odstotka vprašanih. Vlada ima tudi največ nasprotnikov do zdaj, saj je 46,9 odstotka vprašanih odgovorilo, da je ne podpirajo. Delež neopredeljenih je bil 12,7-odstoten.

Iz meseca v mesec, iz tedna v teden, iz dneva v dan se torej potrjuje, da predsednik vlade Robert Golob po kompetencah, veščinah in značajskih lastnostih (obseden z egom, poln napuha, arogance in koleričnih izpadov), ni primeren za funkcijo predsednika vlade. To vse bolj opažamo ne samo mediji in opozicija, ampak končno tudi njegovi koalicijski partnerji (SD in Levica). Podobno spoznavajo tudi v njegovi lastni stranki Gibanje Svoboda, kjer zaradi tega narašča nezadovoljstvo. Tako velja tudi za omrežje, ki je povezano z zadnjim šefom partije Milanom Kučanom. Golobove kadrovske poteze se kažejo kot vse bolj zgrešene. Čeprav je nekatere ministre oziroma ministrice svoj čas koval v nebo, so danes že oddaljena preteklost. Samo spomnimo se, kako je ob predstavitvi ministrske ekipe hvalil recimo Tatjano Bobnar kot kandidatko za ministrico za notranje zadeve. Da je strokovnjakinja za to področje. Podobno je bil superlativov deležen nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Malo manj morda Sanja Ajanovič Hovnik, Uroš Brežan in Irena Šinko. Vsi so že politično »odvrženi« in tonejo v pozabo.

No, je pa Tatjana Bobnar (danes je svetovalka predsednice države) v ponedeljek pred preiskovalno komisijo DZ RS, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, brez dlake na jeziku opozorila, da je bila kot ministrica za notranje zadeve deležna političnih pritiskov predsednika vlade Roberta Goloba. Kot je pojasnila, se je z Golobom prvič sešla maja lani v prostorih stranke Gibanje Svoboda. Dejal ji je, da se glede vodenja notranjega ministrstva odloča med njo in Marjanom Šarcem ter da ima Bobnarjeva veliko podpornikov, a tudi veliko kritikov. »Golob mi je rekel, da če človek ne opravi svoje naloge, ga vrže čez ramo in niti ne pogleda več, kar se lahko zgodi tudi z mano.« In nadaljevala: »Golob je od mene kot ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal s stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati.« Razkrila je, da je politični pritisk nad njo izvajala tudi takratna piarovka (sedaj generalna sekretarka) GS  Vesna Vuković. Pri njenem rušenju naj bi pomagal tudi Šarčev državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Izkazalo se je, da si Golob želi popolne podreditve policije, kar mu je z novima notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalnim direktorjem policije Senadom Jušičem očitno v veliki meri uspelo. Slednje pa je za Slovenijo lahko izredno nevarno, saj je znano, da je bil Golob v policijski preiskavi zaradi nepravilnosti, povezanih z GEN-I (ravno v ponedeljek je na Nova24TV nastopil žvižgač iz Bosne in Hercegovine, ki je govoril o 15-odstotni podkupnini, namenjeni Robertu Golobu).

Očitno je, da se je že začel spopad znotraj vladajoče leve nomenklature za prevlado. Išče se Golobov naslednik. Bobnarjeva namreč sodi v Kučanov vplivni krog, podobno kot Nataša Pirc Musar. Golob pa si sam ali s pomočjo Vukovićeve uspešno ustvarja sovražnike. Prejšnji ponedeljek je tako javno v parlamentu ponižal ministra Levice Luko Mesca zaradi njegovega sprenevedanja glede zamrznjenih socialnih transferjev. Prek POP TV pa je del porcije dobila tudi NSi z zgodbo o domnevnih podkupninah za državni DARS, ki ga vodi kader NSi Valentin Hajdinjak. Pri tem je očitno, da vladajoči ne cenijo lizunske podpore NSi ustavnim spremembam. Golob pa ne ceni niti lastnih ljudi, zato je že prejšnji teden zahteval odstop »svoje« predsednice DZ RS Urške Klakočar Zupančič. S tem ni uspel, je pa slednja v ponedeljek na svetu GS odstopila kot podpredsednica stranke. Si je pa Golob z izključitvijo svoje poslanke Mojce Šetinc Pašek iz stranke, zabil vrhunski avtogol. Nekdanja novinarka TV Slovenija je namreč poročena z Miletom Šetincem iz znane partijske družine Šetinc. Le-ti pa so del ožjega Kučanovega omrežja. Šetinc Paškova pa je bila pred dobrim desetletjem (skupaj z zgodovinarjem in Kučanovim biografom dr. Božom Repetom) avtorica dokumentarnega filma »Portret Milana Kučana«. S tem si je Golob sam podpisal »smrtno obsodbo« …

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine