15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Golob nadzorovan, Bešič Loredan z zlomljeno hrbtenico

Piše: Vida Kocjan

Ponedeljkovo dogajanje, ko se je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, tudi podpredsednik vlade, pred širšo javnostjo kar dvakrat opravičil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, izredno negativno odmeva. Pri tem je bil navzoč tudi predsednik vlade Robert Golob, menda zaslužen za opravičilo, čeprav je pred tem razlagal, da ima minister njegovo popolno podporo.

Dogodki v pritličju vladne palače na Gregorčičevi so razkrili veliko stvari, med drugim, da je Golob strogo nadzorovan. V izjavi ga je spremljala direktorica Urada za komuniciranje in mu s primerne razdalje s kimanjem dajala znake, da »govori prav«. Česa takega pri prejšnjih predsednikih vlade ni bilo zaznati.

Trojico so v tistem malem prostoru pred in med vrati spremljali številni ljudje. Zunaj so bili varnostniki in očitno tudi voznika predsednika in podpredsednika vlade. Varnostnike ima namreč tudi Bešič Loredan.

Ali je slednji udobnost vladanja zamenjal za te ugodnosti, ve le on. Pri opravičilu Jankoviću je bilo opazno nelagodje tako v telesni govorici kot načinu govorjenja. Kot razlog za opravičilo je minister navedel, da Jankovića v preteklih tednih očitno ni dobro razumel, slednji pa je blestel. Zgodilo se je tisto, kar se ne bi smelo. Ministru so pred kamerami lomili hrbtenico. In jo očitno tudi zlomili, saj bi v nasprotnem ob takšnih zahtevah ozadja, če bi dal kaj nase, odstopil.

Nadzorovana so bila tudi novinarska vprašanja. Petra Bezjak Cirman, v. d. direktorice vladnega urada, je skrbno pazila, da katero od teh ne bi bilo zunaj »okvirja«, pa četudi bi bilo to z vidika javnosti povsem na mestu. Golob je presenetil tudi z izjavo, da se bo pridružil stavki izbranih nevladnih organizacij. Ali se bo v nadaljevanju tudi v celoti podredil njihovim zahtevam, ni pojasnil.

Golobu so državljani izkazali zaupanje, da vodi vlado, in ne, da bo vzpostavljal anarhijo, ki je vedno interes nekoga iz ozadja. Škandalozno je tudi, da predsednik vlade sodeluje pri vzpostavljanju izrednih razmer in podpira proteste proti lastnemu ministru ter s tem tudi proti samemu sebi. To se ne bo dobro končalo niti zanj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine