12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Friedrich Merz, novo upanje za CDU in Evropo

Piše: Franci Kindlhofer

Nova vlada kanclerja Scholza nudi opoziciji hvaležno ploskev za ostre napade, zaradi njene nejasne smeri v politiki do ukrajinskega konflikta  in povzročitelja za njega, Vladimirja Putina.

Na seji Zveznega nemškga parlamenta 27. januarja letos, je novi predsednik Friedrich Merz ostro napadel kanclerja in njegovo vlado zaradi nejasne in neodločne politike z obzirom na Ukrajino. Očital mu je, da je v tej zadevi popolnoma odpovedal. Kancler Scholz je pokazal svoje nagnenje na levo že v času volilne kampanje. Na vprašanja, če bi šel v koalicijo tudi z Levico, ni dal nikoli jasnega odgovorja. To ga je stalo tudi nekaj glasov. Zanimivo je, da zelena zunanja ministrica Baerbock kaže več odločnosti v postopanju proti Putinu,  kot kancler sam.

Rudolf Scholz spada med tiste evropske politike, ki olajšujejo, če ne celo omogočajo agresivno Putinovo politiko proti zahodu, s tem pa slabijo tudi pozicijo ZDA. Zaradi takšnega neodgovornega obnašanja nekaterih evropskih politikov do lastne varnosti in eksistence Evrope in zahoda, uživajo v Putinovih očeh le prezir.  Sedaj ima Evropa dobro možnost, pokazati domišljavemu in pohlepnemu milijarderju v Kremlju, kje so njegove politične meje. Zato je takšna politika, kot jo vodi trenutno Nemčija nesprejemljiva. Pri dobavah orožja se Nemčija sklicuje na svojo neslavno vlogo agresorja. To je sicer na mestu, a ravno tako bi se morala zavedati, da ima sedaj priložnost marsikaj slabega iz preteklosti popraviti. Je gospodarsko najmočnejša država v Evropi in tudi po prebivalcih najštevilčnejša. Zavedati se mora, da se mora za to blagostanje zahvaliti tudi ostalim Evropejcem. Zato ne more biti narobe da takrat, ko nam preti nevarnost, stopimo skupaj, tudi skupaj z Nemčijo. To je bil prvotni cilj nastajanja EU, da bomo živeli med seboj v slogi in miru, na zunaj pa to pridobitev branili z vsemi razpoložljimi sredstvi.

Upam, da je čas prijazne dame v Berlinu mimo, ko si je moral Putin dovoliti, da mu bere nemška kanclerka levite v njegovem, maternem jeziku. Ker tem pridigam in telefonatom ni sledilo nič otipljivega, kar bi »cara« v Kremlju ogrožalo, je Putin to s kislim nasmeškom prenašal. Tudi sedaj bi dobavo 5000 vojaških čelad iz Nemčije Ukrajini še dobro prebavil in nemška vlada se verjetno še nti ne zaveda, kako se je s tem naravnost osmešila.

Friedrich Merz je novo upanje ne le za, po volitvah zdesetkano CDU, ampak tudi za Evropo, ki rabi zdrave, napredne in sprejemljive desne impulze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine