-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Finance in dekadenca leve sfere

Piše: Edvard Kadič

Te dni Slovenijo pretresa zgodba okoli novomeškega umetnika, ki naj bi bil zlorabljal dekleta in bil povezan še z marsičim in tudi z marsikom. Posebej bodejo v oči informacije o njegovih domnevnih povezavah z vrhom leve t. i. progresivne politične scene v Sloveniji.

Obsodbe takšnih dejanj se vrstijo z vseh strani. Ob takih priložnostih pomislim, ali so res potrebne krize, da stopimo skupaj kot narod? Ni nujno, da gre za moralno krizo. Lahko je tudi zdravstvena.

Točno to sem se spraševal tudi pred letom in pol med najhujšo koronakrizo. Vladala je za osrednje medije »napačna« vlada. Kričanje, da živimo v diktaturi, je postalo oglušujoče tiho, ko se je po volitvah zamenjala oblast.

Američani so že zdavnaj dojeli, da z denarjem lahko kupiš marsikaj, tudi volitve. Dojeli pa so tudi, da je posameznikov, ki imajo dovolj denarja in volje za politično podporo, dovolj na vseh straneh. Zato so to področje zakonsko uredili tako, da je vsaj za silo za vse prav. Sicer bi današnji zmagovalec jutri, ko bo premagan, pokasiral vse tiste slabosti, ki jih je danes sam namenil nasprotnikom.

Pri nas za takšen uvid ni potrebe, saj so ves čas vladali old boyi, ki so obladovali vse. Kapital je tako močno nagrmaden okoli nekaj posameznikov, da imajo sicer njihove običajno trezne glave na trenutek vsem dobro viden božanski kompleks. Kako drugače razumeti odprtje Pandorine skrinjice z zakonom o »popravljanju krivic« prejšnje vlade? Kaj pa mislite, da bo storila naslednja vlada? Ja, odpravila bo zakone zdajšnje vlade, ki ji niso po meri, in tako se gremo ringaraja v večnost.

Tudi pri nas imamo urejeno financiranje politike. Po zakonih, na levi pa še z dodatkom Balkana, na črno. Različna društva in nevladne organizacije (NVO), v okviru katerih delujejo aktivistične skupine, so dobesedno zasute z denarjem, posredno skozi ministrstva in javne zavode pod pretvezo nevladnih dejavnosti. Gre za zagotovitev politične moči, ki po volitvah povrne vložke in zagotovi nadaljnje finančne tokove. Brez skrbi, vse se začne in konča pri denarju.

Zlo, ki ga je prinesel finančni obvod političnim aktivistom v slovenski politični prostor, počasi in zanesljivo požira demokratične procese, drugega za drugim. Gre namreč za zlo diktature tranzicijskih privatizerjev, nasilje finančno političnih mogulov nad demokratičnim sistemom, ki se niti ne skriva več in nam pred očmi požira demokratične mehanizme. Kdo odigra vlogo t. i. uporabnih idiotov, ni toliko pomembno.

Dejstvo je, da se je na prikrit način financirala volilna kampanja celotnega protijanševskega političnega bloka zato, da si je nekaj posameznikov zagotovilo glasovalni stroj in prilagoditev sistema po svoji meri. Ko pravijo npr. »fajtamo se dalje«, upam, da ne pozabljajo, da se zunaj soja žarometov »fajtajo« tudi drugi. Necenzurirani so krepko pripomogli k ustoličenju Goloba kot mandatarja. Kaže, da bodo tudi krepko pripomogli k njegovemu potopu.

Dekadenca leve sfere, ki jo je vedno močneje čutiti skozi obtožbe novomeškemu umetniku, je hkrati tudi znak sestopa leve sfere na še nižje stopničke morale. Nihalo zmage bo nujno prej ali slej šlo tudi na drugo, nasprotno stran.

Se spomnite afere Baričevič? Seveda se. Bulmastifi, seks, visoka politika itd. V bistvu iz veliko v velik nič. Kaj menite, da se bo zgodilo z zgodbo o novomeškem umetniku? Bo šlo iz nekaj v nič ali v nekaj?

Seveda upam, da roka pravice doseže vse enako in da se ne napihujejo zgodbe tam, kjer jih ni. Ne glede na povezave v politiki, njihove in vseh vpletenih. A če obvladuješ medije, gnojnica dejanj ne šprica tudi po drugih vpletenih. Tako jim omogočiš, da lahko s svojimi rabotami nemoteno delujejo dalje. Ker so demokratični vzvodi danes tako direktno napadeni, bodo vsi naslednji prevzemi oblasti nujno manj demokratični. Tak primer je sprejemanje sprememb zakona o RTV po nujnem postopku, kar je predvideno samo za izredne razmere. V normalnih razmerah nujno vodi v razkroj demokratične družbe.

Mogoče celo v katastrofo. Tako hudo, da bomo primorani nekako stopiti skupaj. Ne izbranci tranzicijskih privatizerjev, temveč vsi drugi, ki nas je jebeno veliko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine