1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Evrope, kot smo jo poznali, resnično ni več!

Piše: Lea Kalc Furlanič 

Dodobra so jo preplavili državljani in vere tretjega sveta. Posebno velemesta so povsem spremenila svojo podobo in zasnovo. 

Celo v središčih, bogatih s tisočletja staro zakladnico nadvse civilizirane in razvite Evrope, ki jo hodijo občudovat turisti z vsega sveta, imajo državljani tretjega sveta ne samo delo in bivališča, ampak svoje obširne »bronxe«. In tam ni nič varno in prijetno! Še manj evropsko.

Kdor ne verjame, naj gre na Portugalsko, v Lizbono. Ni kotička mesta ali predmestja, v katerem ne bi naleteli na prišleke afriškega, bližnjevzhodnega, azijskega, indijskega in kakega drugega izvora. Pa v Pariz, v nemška ali italijanska mesta in druga. In ne nazadnje kar v Slovensko Istro, denimo v Movraž, kjer dnevno na bližnjem mejnem prehodu s pomočjo kamer, helikopterjev, policijskih psov prestrežejo nekaj sto nezakonitih migrantov, ki jih policija in vojska skozi naselje prepeljeta v azilne centre na formalno obravnavo, od tam pa …

Movraž je le eno od naselij na južni meji, ki je na udaru predvsem od nastopa Golobove vlade, ki je na široko odprla vrata nezakonitim prehodom meje. Zaradi tega je opozicija utemeljeno interpelirala ministrico Bobnarjevo, Golob pa se je ob tem delal norca iz njih.

A zadnji podatki Frontexa so srhljivi: zahodnobalkanska pot je še naprej najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, kar je trikrat več kot pred letom dni. Oktobra so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu lani. V prvih desetih mesecih letošnjega leta pa je Frontex zaznal kar 73-odstotno povečanje ilegalnih prehodov. Število prošenj za azil v Sloveniji je z nekaj malega zraslo na 98 odstotkov.

Navedenemu navkljub Bobnarjeva ne neha z odstranjevanjem ograje (ravno te dni je objavljeno novo javno naročilo za odstranitev 14 kilometrov) in govori, češ da moramo biti solidarna in vključujoča družba. Dajte no, ministrica, pojdite malo v svet, pa boste na lastni koži videli in občutili posledice množičnih migracij! Evropa nam umira pred očmi, vi pa »pametujete«. Kolikor ji bo z enako retoriko sledila še nova predsednica države, bomo druga Lizbona, Pariz, Rim, München …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine