13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Elon Musk razkriva, zakaj je ameriška demokracija razjedena

Piše: Peter Marko Tase

Bidnova Bela hiša je vsak dan bolj potopljena v prikrivanje enega korupcijskega škandala za drugim.  Objava datotek o zatiranju na Twitterju je razkrila, da sta se »Bidnova ekipa« in DNC obrnila na Twitter, da bi onemogočila objave glede prenosnika Hunterja Bidna, vključno z zmerjanjem in metanjem umazanije na ameriškega igralca Jamesa Woodsa. Woods je v svoji nedavni objavi na Twitterju zapisal: »Hvala, @elonmusk, da si vsem Američanom in glasovom po vsem svetu vrnil najdragocenejše darilo – svoboden in odprt govor.« S padcem Donalda J. Trumpa so namreč svobodo govora in poštene volitve uničili in nesramno spodbujali močno skorumpirani birokrati demokratske stranke. Twitter in Facebook sta bila v središču dezinformacijskega viharja DNC, ki je potekal po vsej državi.

Elon Reeve Musk je razkril obveščevalne podatke in izmišljije iz ozadja, ki so ključni dejavnik za poslabšanje zdajšnjega stanja propadajoče ameriške demokracije. To je veliko razkritje, ki kaže skrivnostno dogovarjanje, da bi prikrili zadeve, ki bi lahko škodovale Joeju Bidnu. Gnusno je videti, kako levica spreobrača objave datotek o zatiranju na Twitterju in postavlja Hunterja Bidna v vlogo žrtve tega zlobnega, hudobnega Elona Muska.

Vendar pa obstaja še en način, kako se liberalni mediji spopadajo z zadevami, ki bi lahko škodovale demokratom. Preprosto jih ignorirajo in se delajo, da ni vredno, da bi o tem poročali. Pri hitrem iskanju v Googlu po geslu »Elon Musk Twitter files« praktično ni večjih nacionalnih liberalnih medijev, ki bi o tem poročali. Pri Washington Postu se zdi, da je »demokracija umrla v temi«; o tem niso imeli ničesar. Tudi pri NY Timesu ni bilo nobenega poročanja. Ničesar nista objavila niti Reuters ali AP. NBC je imel eno zgodbo, ki jo je večinoma omalovaževal in trdil, da gre za »preigravanje« starih zadev. Poročala sta le Fox News in New York Post. Morda je presenetljivo, da o tem ni poročal Wall Street Journal, za katerega bi lahko upali, da bo o tem poročal.

Toda zakaj bi od liberalnih medijev pričakovali pošteno novinarstvo na tej točki? S tem, kar se odločijo objaviti ali ne objaviti, skrivajo zgodbo. Večine Amerike namreč ni na Twitterju in verjetno ne bo videla objave. Medtem ko je New York Post precej podrobno poročal o prenosnem računalniku Hunterja Bidna, liberalni mediji tega niso storili; vestno so ignorirali dele, ki so vključevali Joeja Bidna, tujo vpletenost in trgovanje z vplivi.

Mnogi ljudje morda mislijo, da je prenosnik povezan le s trenutki, ko je Hunter kadil crek in se ukvarjal s prostitutkami, saj so mediji namigovali le na to. Če liberalni mediji kaj povedo, to predstavijo kot »republikanci so se spravili na ubogega Hunterja Bidna«. On je žrtev in/ali »on ni bil izvoljen«. Gre za veliko zgodbo, ki ima vse vidike korupcije, a jo »novinarji« ignorirajo.

Ignoriranje je tudi del prikrivanja.

To je problem, ki ne velja samo za prenosni računalnik Hunterja Bidna, ampak tudi za številne druge primere, ki vplivajo na nacionalno varnost ZDA. Sram bi jih moralo biti, če bi imeli vsaj malo sramu. Vendar ga nimajo.

»Odločili smo se, da vključimo opozorilo in preprečimo širjenje te vsebine,« je o tem, zakaj je bilo cenzurirano poročanje časopisa The New York Post o prenosnem računalniku Hunterja Bidna v letu 2020, povedal Twitterjev vodja za varnost Yoel Roth. Tvitu je priložil »generično nevarno sporočilo«: »Ni idealno,« je zapisal, »vendar je to edino, kar imamo na voljo.«  Z drugimi besedami – to moramo ustaviti in k vragu vse drugo.

Sporočila razkrivajo, da je majhna skupina zavzetih ljudi – skupina, v kateri ni bilo niti izvršnega direktorja Jacka Dorseyja – sama odločala o tem, kaj izbrisati ali blokirati, na podlagi lastnih političnih predsodkov.

Twitter je bil neposredno vpleten v vplivanje na volitve. To so lahko videli vsi, a ker so si obupno želeli, da bi Donald Trump izgubil in Joe Biden zmagal, so mediji komaj kaj pripomnili. Celo potem ko je nekdanji poslovni partner Hunterja Bidna na javni tiskovni konferenci potrdil tisto, o čemer je poročal New York Post.

Ko je postalo nevzdržno trditi, da prenosni računalnik ni pravi, je Twitter New York Postu sporočil, da lahko račun dobijo nazaj – le izbrisati morajo prvotni tvit. Saga o skorumpiranih ameriških državnikih se nadaljuje s polnim zagonom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine