3.5 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Dovolite otrokom, da se šolajo na daljavo

Piše: Lucija Kavčič, novinarka Demokracije

Potem ko so se v začetku prejšnjega tedna v regijah z boljšo epidemiološko sliko odprle šole za prvo triletje osnovne šole ter se v obalno-kraški in zasavski regiji konec tedna spet zaprle, ker se je epidemiološka slika pač poslabšala, so se v Trbovljah in v Kopru pa še kje začeli protesti za odprte šole, mi je padel mrak na oči. Ljudje božji, saj vam vlada z ukrepi proti širjenju novega koronavirusa ničesar ne jemlje, samo zdravje vas in vaših otrok bi rada ohranila! Ali nista življenje in zdravje nekaj najpomembnejšega?!

Ti protesti niti egoizem niso več, pač pa le škodovanje samim sebi pa tudi drugim, ki se ukrepov vestno držijo, najbolj pa vsem ogroženim skupinam, ki niso nujno samo starejši. Ta virus pač ni nekaj, kar bi lahko prezrli, preskočili, zamolčali ali s stisnjenimi zobmi preboleli, ker tudi pri milejši obliki bolezni lahko pusti posledice celo mlajšim ljudem, in sicer v obliki pljučne embolije, tromboze in oteženega dihanja, otrokom pa v obliki multiorganskega vnetnega sindroma. Poleg tega že vrabci čivkajo, da ni mogoče doseči čredne imunosti s prekuževanjem, zato ni druge poti, kot počakati na cepivo in s tem ter z upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa doseči »zero covid«, sicer se virusa še leta ne bomo znebili! Če bi vprašali mene, bi šolanje na daljavo potekalo vsaj do 70-odstotne precepljenosti prebivalstva, organizirati pa bi bilo treba varstvo in pomoč za otroke staršev, ki delajo v nujnih poklicih – kot do sedaj, pa tudi za tiste, ki se jim zaradi nefunkcionalne družine v teh korona časih doma res slabo godi. Ker pa je to manj verjetno in bo treba šole glede na epidemiološko sliko odpirati in zapirati, bi bilo prav staršem, ki to želijo in zmorejo − in teh najbrž ni malo −, dovoliti, da svoje otroke ne glede na rdečo ali oranžno epidemiološko sliko obdržijo doma in se ti otroci še naprej šolajo na daljavo oziroma od doma, vse dokler se epidemija ne umiri oziroma mine. Okužbe v šoli so se takoj po odprtju že pojavile in bodo naraščale, čeprav se učitelji tedensko testirajo, saj okužbo prenašajo tudi otroci. In če se bo pojavilo še več primerov multiorganskega vnetnega sindroma pri otrocih?

Staršem, ki to želijo in zmorejo bi bilo prav dovoliti, da svoje otroke ne glede na rdečo ali oranžno epidemiološko sliko še naprej šolajo od doma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine